De Grote Garderobe-Schoonmaak

igor-ovsyannykov-174012

Vorige week heb ik mijn volledige kledingkast overhoop gehaald en opgeruimd, mede dankzij de blog van whensarasmiles.nl. Hierin liet zij haar garderobe zien + foto’s van al haar kleding en dit inspireerde mij om hetzelfde te doen. Maar eerst moest ik natuurlijk mijn kledingkast even opruimen en ordenen. Een stappenplan van hoe ik dit heb aangepakt vind je hier.

Stap 1: Plannen maken

Al een aantal weken dacht ik eraan om mijn kast eens op te ruimen, maar telkens kwam het er maar niet van. Dan had ik geen tijd (of nam ik geen tijd), dan had ik geen zin, dan was ik te moe, et cetera. Plan het opruimen van je kast daarom in. Bedenk dat het ongeveer een uur of twee kost om alles goed door te nemen en op te ruimen, dus bedenk een moment wanneer dit goed uit komt. In de avond na je werk, in het weekend nadat je op staat, er is vast wel een moment dat het uit komt!

Maak van te voren een lijstje: welke kledingstukken mogen absoluut niet weg, hoeveel kleding wil je ongeveer overhouden, hoeveel tops en hoeveel onderstukken wil je over houden? Je kan ook bijvoorbeeld een grote tas of mand neerzetten voor de kleding die je wilt houden. Is deze mand/tas vol? Dan moet de rest weg (je mag natuurlijk wel een beetje cheaten). Zorg ervoor dat je van te voren dus duidelijke doelen voor ogen hebt.

Verder is het belangrijk dat je van te voren weet wat je huidige kledingstijl of smaak is. Schrijf dit kort op. Dit kan je later gebruiken om kleding tegen af te wegen: past het nog wel bij mijn smaak?

Stap 2: Get Out

Oké, de planning en de lijstjes zijn gemaakt. Het moment is zo ver, je gaat je kast opruimen. Het allereerste wat ik heb gedaan is alles van één categorie uit mijn kast halen en op bed leggen. Je kan natuurlijk ook al je kleding uit de kast halen (ligt eraan hoeveel je hebt en hoeveel ruimte je hebt), maar voor mij zou dit nogal chaotisch zijn. Ik had daarom  bijvoorbeeld begonnen met alle shirtjes (topjes, basics, korte mouw en lange mouw). Hierdoor krijg je een duidelijk overzicht van wat je allemaal hebt. Dit kan je helpen bij het maken van keuzes (WAT heb ik drie zwarte t-shirts met lange mouw?!) en het laat je inzien hoeveel je wel al niet hebt (doei shopdrang).

Stap 3: Sorteren maar

Dit is best een lastige stap, maar zonder deze stap kan je je kledingkast nooit echt opruimen. Ik heb zelf drie stapels voor kleding gecreëerd: een verwassen/kapot/heel-oud-en-ziet-er-niet-meer-uit stapel, een ik-weet-het-ff-niet-meer stapel en een dit-moet-blijven stapel. Je kan bijvoorbeeld ook drie grote boodschappentassen gebruiken hiervoor. Kleding die je altijd draagt en boven op de stapel in je kast ligt, kan natuurlijk gelijk naar de “houden” stapel. Ook kleding waarvan je het misschien niet vaak draagt, maar wat wel handig is om te bewaren (zoals basic tops, een gala-jurkje), gaan naar deze stapel. Maar, make sure dat je er niet té veel van houdt. Ik heb bijvoorbeeld 4 basic zwarte hempjes, maar drie hiervan waren verwassen, korrelig en met gaten. Dan hoef je er natuurlijk maar eentje te houden, dat scheelt weer een hoop ruimte!

Kleding waarvan je direct denkt “waarom heb ik dit oooooit gekocht?!”, “was I drunk?” of kleding die gewoon helemaal verwassen, uitgelubberd (is dit een woord?) of kapot is gaan naar de “nee” stapel. Wees kritisch en eerlijk naar jezelf, dingen die niet meer passen (veel te groot of veel te klein) ga je echt niet binnen een jaar weer passen. En die trui die je van je oma hebt gekregen voor je verjaardag maar eigenlijk foei lelijk vindt ga je ook niet dragen, dus misschien kan je er iemand anders nog blij mee maken.

Kleding die je wel super leuk vindt, maar eigenlijk toch niet vaak draagt gaan naar de “misschien” stapel. Laat deze stapel even liggen of bewaar alle “misschien” stapels per categorie (dus voor tops, spijkerbroeken, rokken, et cetera) voor het laatst en ga er dan nog eens doorheen. Wees hier weer kritisch: waarom ligt het niet meteen bij de “houden” stapel, maar waarom ligt het ook niet bij de “nee” stapel? Kijk of het kledingstuk nog wel bij je (leeftijd) past, of de kleur wel bij jouw huid past (misschien de reden dat je het niet draagt maar wel mooi vindt?), of je de vorm wel flatterend vindt, of je het materiaal fijn vindt (ik kan niet tegen zweetstoffen en kriebelwol), of de print niet te gek is (of juist te simpel voor jouw doen), en of het überhaupt nog wel mode is of misschien gaat worden. Aan de hand hiervan leg je ze stuk voor stuk toch bij de “houden” of de “nee” stapel.

oliver-thomas-klein-144904

Stap 4: Opruimen

Oké, nu heb je je “houden” stapel over, wat ga je er nu mee doen? Ikzelf ben mijn kast opnieuw gaan indelen. Broeken aan hangers, jurkjes op een apart rekje, basics bij elkaar op een stapeltje, t-shirts en shirts met lange mouw op een stapel, truien bij elkaar, vesten bij elkaar hangen, ga zo maar door. Probeer alles zo netjes mogelijk te vouwen en dingen die snel kreuken op te hangen aan een kledinghanger. Zorg ervoor dat het voor jou overzichtelijk wordt, zodat je ’s ochtends voor de kast staat en direct ziet wat je allemaal aan kan doen (en dus niet hoeft te graaien voor dat ene topje). Ikea heeft bijvoorbeeld handige mandjes voor in je kast, waar je in de zomer je truien in kan doen en in de winter juist je jurkjes. Zo lang het maar opgeruimd eruit ziet en blijft!

Stap 5: Doneren

Nee, de stapel kleding die je niet meer wilt ben ik niet vergeten. Deze ga je namelijk niet in de prullenbak gooien, maar ga je ook weer even doorspitten (I‘m sorry, het is nog niet voorbij). Zit er kleding bij die je bijna nooit hebt gedragen en eruit ziet als nieuw, of kleding die erg prijzig was of van een “duur” merk is? Verkopen die handel! Zet het op Marktplaats, United Wardrobe, op je Facebook, of hang een kaartje op bij de Appie (dat laatste zal waarschijnlijk niet werken). De kleding die overblijft van de stapel kan je weer verder uitzoeken. Zit er kleding bij die je zus, nichtje, vriendinnen, noem maar op, misschien zouden willen hebben? Geef het dan weg of ruil het voor een kledingstuk van hun. De kleding die hier weer van overblijft, breng je naar de Leger des Heils bakken (die door NL verspreid staan) zodat deze worden gedoneerd of gerecycled. Of breng het naar een andere liefdadigheidsinstelling. Let wel op dat je geen kapotte of vieze kleding weggeeft, hier heeft niemand echt iets aan.

Zo, nu ben je eindelijk klaar! Je kast is helemaal opgeruimd en je hoofd nu hopelijk ook. Ik merk altijd dat ik rustiger wordt als ik mijn spullen opruim, misschien jij ook wel! Ik ga binnenkort eens foto’s maken van de kleding die ik over heb gehouden, wordt vast heel confronterend, maar ook heel leerzaam en leuk! I’ll keep you posted. Voor nu: veel plezier met opruimen 😉

Volg:
Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *