Groene Dingen #8

Groene Dingen #8

Hallo allemaal, wat fijn dat je er weer bent! Vandaag is het weer tijd voor een nieuwe Groene Dingen, de 8e om precies te zijn. Lees snel verder!

Toffe sneakers van Wado

Plots zag ik het telkens op m’n Facebook- en Instagram timeline verschijnen: een advertentie van Kickstarter, over de retro sneakers van Wado. Meestal ben ik niet gevoelig voor dit soort gesponsorde posts, maar dit trok toch mijn aandacht. Maar goed ook, want dit blijkt een nieuw duurzaam sneakermerk te zijn! Wado maakt duurzame, trendy en betaalbare sneakers. Per aankoop plant Wado in samenwerking met NGO We Forest twee bomen in India. Wado gebruikt voor haar sneakers chroom-vrij leer en produceert ze in kleine Portugese fabrieken tegen een eerlijke prijs. Hiermee gaat Wado Co2 uitstoot door transport zoveel mogelijk tegen, supporten ze de lokale industrie en zorgen ze ervoor dat de schoenmakers niet met schadelijke stoffen in contact komen. Eén nadeel: ze hebben dus nog geen vegan opties in de collectie. Wel las ik dat Wado hiermee bezig is en in de toekomst ook vegan sneakers op de markt wil brengen. Nice!

De crowdfundingsactie op Kickstarter is inmiddels gesloten. Wel kun je de sneakers via Indiegogo pre-ordenen.

Fashion Revolution Week

Van 23 tot en met 29 april is het weer zover: dan vindt de jaarlijkse internationale Fashion Revolution Week plaats. Deze week is door Fashion Revolution in het leven geroepen om de kledingindustrie duurzamer en transparanter te maken. Het initiatief startte in 2013, toen er in Bangladesh de kledingfabriek Rana Plaza instortte. Maar liefst 1136 fabrieksarbeiders zijn toen om het leven gekomen. Rana Plaza bleek het topje van de ijsberg. Onveilige fabrieken, veel te lage lonen, kinderarbeid en milieuvervuiling bleken aan de orde van de dag in de mode-industrie. Samen met de consument wilt Fashion Revolution een vuist maken naar de gevestigde orde. Door middel van de hashtag #WhoMadeMyClothes kan iedereen zijn of haar favoriete modemerk oproepen om duurzamer en onder betere arbeidsvoorwaarden te produceren. En dat maakt impact: De afgelopen jaren vroegen meer dan 100 000 mensen merken ‘#WhoMadeMyClothes’ en elk jaar vertellen meer dan 3600 producenten ‘#IMadeYourClothes’. De regering van Bangladesh heeft dankzij onder andere deze actie het minimumloon van kledingarbeiders met 77% verhoogd tot $68 per maand. Via de  Transparency Index kun je eenvoudig zien hoe jouw favoriete modemerk scoort op het gebied van transparantie.

Tijdens deze week worden door heel Nederland ook events georganiseerd. Doe jij ook mee met de Fashion Revolution Week?

Duurzame horloges van Evig Grön

Oké, je moet er een flinke smak geld voor neerleggen, maar dan heb je ook wat! De tijdloze horloges (slechte woordgrap alert) van Evig Grön zijn klimaat neutraal en cruelty-free geproduceerd. De horlogebandjes zijn gemaakt van kurk, waardoor de horloges ook vegan friendly zijn! De unisex horloges worden in verschillende landen binnen Europa gemaakt, waaronder Portugal en Zwitserland. Op de website van Evig Grön kun je zelf je horloge samenstellen: van de kleur van het klokje tot aan de kleur van het bandje.

Vegan pizza bij New York Pizza

Organiseer maar snel een pizza party, want New York Pizza heeft maar liefst twee verschillende vegan pizza’s op de kaart gezet! In samenwerking met Sea Shepherd kun je drie maanden lang genieten van de Vegan Veggie Pizza en de Vegan Shoarma Pizza. Bij aankoop van een vegan pizza gaat €1.- naar Sea Shepherd, die strijdt voor het behoud van onze oceanen. De Vegan Veggie Pizza is een klassieke pizza margarita met cherrytomaatjes, rucola en natuurlijk veganistische kaas. De Vegan Shoarma Pizza heeft, zoals de naam je al doet vermoeden, vegan shoarma en uiteraard knoflooksaus. We hebben ze zelf helaas nog niet kunnen testen, maar de pizza’s schijnen zeker in de smaak te vallen! Heb jij al een vegan pizza van New York Pizza geprobeerd?

 

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *