Groene Voornemens: Romy

Groene Voornemens: Romy

2018 is inmiddels al weer een week bezig en daarom werd het hoogstens tijd om mijn (Romy’s) goede en groene voornemens op te stellen, voordat het bijna al weer 2019 is.  Mijn studie psychologie heeft mij geleerd dat voornemens alleen je gedrag daadwerkelijk kunnen veranderen wanneer deze positief zijn geformuleerd: niet minder chips eten, maar meer groente en fruit eten bijvoorbeeld. Je brein wilt namelijk niet weten wat je minder moet doen, maar wat je juist wel moet doen! Dus, net zoals Lindsey, zette ik mijn 5 groene voornemens voor jullie op een rijtje. Maar dan op een positieve manier geformuleerd, zodat ik ze (misschien) ook daadwerkelijk kan behalen…

Meer vintage en tweedehands

Hoe kan het ook anders, mijn eerste goede voornemen gaat over kleding. Ik ben in het afgelopen jaar van H&M, naar H&M Conscious Collection naar People Tree en Jan’n June gegaan. Hartstikke goed natuurlijk, die duurzame en Fair Trade mode, maar alsnog wordt er telkens maar nieuwe kleding geproduceerd. Wat écht duurzaam is, is oude kleding een nieuw leven geven: door je kleding te ruilen met vriendinnen, vintage winkels af te struinen of door je eigen kleding te pimpen. In 2018 wil ik meer tweedehands en vintage kleding kopen, zodat ik mijn ecologische voetafdruk in ieder geval kan verkleinen op het gebied van mode.

Processed with VSCO with a6 preset
Hier draag ik een vintage blouse, vintage sailorcap en een sjaaltje die ik droeg toen ik 5 was (toen was ik dus al hip).

 

Vaker veganistisch eten

Ja, ik geef het eerlijk toe. Hoe hard ik ook mijn best doe op het gebied van veganistisch/milieu- en diervriendelijk eten, er zijn twee dingen waar ik zoveel moeite mee heb om niet te consumeren: eieren en kaas. En dan vooral die laatste. Een pasta (mijn lievelingseten) is voor mij niet af zonder een grote berg kaas erop. En ondanks dat ik weet hoe slecht het voor het milieu is en hoe verschrikkelijk de dieren worden behandeld in deze industrie, toch blijf ik het eten. Ons brein werkt maar op rare manieren. Daarom heb ik besloten om vaker veganistisch te gaan eten, zodat ik kaas en eieren langzaamaan de deur uit werk. Cold turkey stoppen ermee werkt voor mij niet, dus dan vind ik dit een mooie oplossing. En hè, misschien durf ik het dit jaar wel aan om aan de vegan challenge mee te doen! Time will tell…

Processed with VSCO with hb2 preset
Een heerlijke vegan high iced tea bij The Tea Lab in Rotterdam.

Meer milieuvriendelijk vakantie vieren

Mijn laatste goede groene voornemen voor 2018. Niet omdat ik er niet meer kon verzinnen, maar vooral omdat het makkelijker is te focussen op minder, maar goed doordachte, voornemens dan op een hele hoop, half doordachte, voornemens. Mijn laatste groene voornemen betreft voornamelijk het vliegtuig. Zo ontzettend slecht voor het milieu, en juist vooral wanneer je een korte vlucht hebt. Daarom heb ik mij voorgenomen om 1) vaker binnen Nederland, met de auto, op vakantie te gaan, 2) meer proberen naar een bestemming (bijvoorbeeld in Europa) te komen met de bus of de trein en 3) maximaal één keer een retourvlucht te nemen.

IMAG0964
De tweede keer dat ik vloog in mijn leven: naar het zonnige Tenerife.

Ik zou het bijna vergeten, maar mijn allerlaatste en best belangrijke goede groene voornemen voor 2018: veel vaker en frequenter artikelen plaatsen op Good For! 2017 was een ontzettend druk maar leuk jaar voor mij, waarin ik mijn master in de psychologie heb behaald, een nieuwe baan heb gevonden en op mezelf ben gaan wonen. Hierdoor kon ik mij soms absoluut niet focussen op het schrijven van artikelen, wat ik ontzettend jammer vond. Nu is alles wat rustiger in mijn leven en daarom zal er vanaf nu weer elke week een artikel (of misschien wel meerdere) online komen namens mij op Good For. I’m excited!

Volg:
Share

1 Reactie

  1. 8 januari 2018 / 11:24

    Mooi lijstje! Ik vind het heel sterk van je dat je je vliegreizen zo concreet aan banden durf te leggen. Zeker als je net in een fase komt waarin de meesten (ikzelf voorop) dan juist optimaal gaan profiteren van hun vrijheid en eerste salarissen. De rest doe ik ook met je mee en tweedehands wil ik behalve bij kleding ook steeds meer gaan toepassen op allerlei spullen. De kringloop zal me komend jaar vaker gaan zien dan het winkelcentrum 🙂
    Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *