Klimaatverandering: Is het nog verstandig om kinderen te krijgen?

Klimaatverandering: Is het nog verstandig om kinderen te krijgen?

Kinderen: wil je ze wel of niet? Een lastige kwestie, tenzij je vanaf jongs af aan dolgraag moeder of vader had willen worden. Het onderwerp ‘kinderen’ is voor iedereen heel persoonlijk. Gezien de huidige klimaatverandering en toekomstperspectieven, twijfelen steeds meer jongeren of ze nog wel kinderen op aarde willen zetten. Is het nog verantwoord om kinderen te krijgen?

Ik heb inmiddels de leeftijd dat ik over het krijgen van kinderen nadenk. Op Facebook komt de één na de andere zwangerschapsaankondiging voorbij, vriendinnen krijgen last van rammelende eierstokken – waarvan sommigen inmiddels een kleintje op aarde hebben gezet. Je herkent dit waarschijnlijk wel. Ik vind de kinderen van mijn vriendinnen ontzettend leuk, maar op dit moment wil ik geen kinderen. Ik heb daar verschillende redenen voor. Allereerst omdat ik nog veel wil zien en doen voordat ik me eventueel voortplant. Denk aan reizen (liever niet met het vliegtuig), mijn carrière opbouwen, wat meer levenservaring opdoen, samenwonen, trouwen… Daarnaast weet ik niet of ik er daadwerkelijk gelukkig van word. Als ik verhalen hoor van mensen mét kinderen, ben ik altijd ontzettend blij dat ik ze (nog) niet heb. Het ouderschap lijkt me zo enorm zwaar. Ondanks dat je er veel voor terug krijgt, zeggen ze. De laatste reden voor mijn ontbrekende kinderwens is dat ik me zorgen maak. Over de toekomst. Over het klimaat. Want áls ik al kinderen krijg, wil ik ze het beste kunnen bieden. En voor mijn gevoel kan ik ze dat nu niet garanderen. Vorige week ben ik door Nieuwsuur benaderd om mijn verhaal te doen over dit onderwerp. Op mijn Instagram heb ik een post geplaatst waarin ik al het een ander vertel over mijn keuze. Verrassend genoeg kreeg ik reacties van meiden die er net zo over denken. Ik ben hierin dus niet de enige. Steeds meer jongeren maken zich druk over het klimaat en onze toekomst.

Kinderen zijn slechter dan autorijden, vliegen en vlees eten?

Laten we beginnen met de stelling: Kinderen krijgen is slecht voor het milieu. Arjan Lubach beweert duurzamer te zijn dan elke ‘extreemste zelfvoorzienende geitenwollen vegan mét kind’, omdat hij zelf geen kinderen op aarde heeft gezet. Wetenschappers van de universiteit van Lund onderschrijven dit. Zij hebben berekend dat een extra kind 58,6 ton per jaar aan CO2 uitstoot. Ter vergelijking: met een jaar lang de auto laten staan bespaar je 2,4 ton CO2. Als je een keer niet naar de andere kant van de wereld vliegt bespaar je 1,6 ton en een jaar lang geen vlees eten levert je minder dan een ton besparing op. Het is de vraag of dit onderzoek klopt, want andere onderzoekers weerleggen deze cijfers weer. De waarheid zal in dit geval in het midden liggen, maar het is een feit dat een Westers kind een grotere ecologische voetafdruk heeft dan een kind in Afrika.

Bron: https://brandpuntplus.kro-ncrv.nl/brandpuntplus/overbevolking-peter-singer

 

Volgens de Australische ethicus Peter Singer zouden er, als we de klimaatverandering willen bestrijden, minder Noord-Amerikanen bij moeten komen. In Amerika groeit de bevolking deze eeuw met meer dan een derde. “En zij stoten veel meer broeikasgassen uit dan de 600 miljoen Nigerianen die er nog bijkomen”, aldus Singer. Quintijn Hoogenboom, een van de initiatiefnemers van Werkgroep Voetafdruk Nederland (WVN), helpt een lagere bevolkingsdruk in westerse landen pas echt: “Wij Nederlanders hebben niet alleen een vijf keer grotere voetafdruk dan een Nigeriaan, we gebruiken ook ruim vijf keer zoveel als onze eigen biocapaciteit. Richt je dus eerst op geboortebeperking hier in Nederland, voordat je tegen anderen zegt dat ze minder kinderen moeten krijgen. Wij zeggen: één kind zou het beste zijn en kinderloosheid is geen probleem.” (Bron: Down To Earth Magazine)

Een overvolle aarde

Hierop aansluitend komen we op een andere reden om kinderloos te blijven: overbevolking. Overbevolking is, gezien het klimaat, een groot probleem. En de wereldbevolking blijft groeien: in 2087 zijn er in totaal meer dan 11 miljard mensen op aarde. Als we allemaal blijven consumeren zoals we dat nu doen, heeft dat desastreuze gevolgen voor de aarde. In Engeland heb je de beweging Birth Strike: vrouwen die vanwege het klimaat en overbevolking geen kinderen willen. Maar ook Nederlanders zijn hiermee bezig. De kunstenares Tinkerbell heeft zich om die reden laten steriliseren. Is het helemaal niet krijgen van kinderen dé oplossing? Nee, dat is het zeker niet. Maar er is iets wat we wél kunnen doen: onze levensstijl aanpassen. De populatie is niet zozeer het probleem, maar ons consumptiepatroon.

Een onzekere toekomst

Dan komen we bij de laatste en vaak genoemde reden van kinderloosheid: de toekomst. Wanneer we nu niks doen aan dit probleem, zal de temperatuur rond het jaar 2100 2,6 à 4,8 °C warmer zijn dan rond het jaar 2000. Als het ons lukt de CO2-uitstoot ingrijpend te verminderen, zal de aarde 0,3 tot 1,7 °C warmer worden dan eind vorige eeuw. De gevolgen hiervan zijn dat de zeespiegel stijgt vanwege smeltende ijskappen, permafrost ontdooit (wat bijdraagt aan nóg meer CO2-uitstoot), afname van bio-diversiteit, meer overstromingen door de stijging van de zeespiegel, voedsel- en drinkwatertekorten in gebieden waar het droger wordt en ga zo maar door. De komende jaren krijgen we waarschijnlijk te maken met miljoenen ‘klimaatvluchtelingen’ en sociale onrust. (Bron: Milieucentraal) Geen rooskleurig vooruitzicht. Het is al erg genoeg dat wij zometeen met de consequenties van dit probleem moeten leven, laat staan de volgende generaties. Op wat voor aarde laten wij ze achter? Helaas kunnen onderzoekers hier geen eenduidig antwoord op geven. We kunnen niet in de toekomst kijken – en dat maakt het zo lastig. Doe je er nu wel of niet goed aan om, vanwege deze reden, geen kinderen te krijgen?

Conclusie

Waar je ook voor kiest, er is uiteindelijk geen goed of fout. Belangrijk is om allereerst je eigen levensstijl aan te passen. Geef vervolgens het goede voorbeeld aan de volgende generatie(s) – of dat nu je eigen kinderen, je neefje, dochter van vrienden of buurkinderen zijn. Hoe ik zelf tegen deze kwestie aankijk? Voor nu wil ik, vanwege o.a. het klimaatprobleem, geen kinderen. Maar wie weet spam ik over vijf jaar als trotse moeder mijn Instagram vol met foto’s van mijn kleine spruit. Die geboren is uit liefde. Want dat vind ik nog altijd de allerbelangrijkste reden voor het krijgen van kinderen.

Meer weten over dit onderwerp? Binnenkort zendt Nieuwsuur een reportage hierover uit, waarin ik ook te zien ben. Alle afbeeldingen zijn eigendom van de betreffende bronnen.

 

Ben je benieuwd naar welke factoren nog meer van invloed zijn op het klimaat? Lees dan dit boek!

Volg:
Share

6 Reacties

  1. 26 maart 2019 / 15:43

    Wat tof, Lindsey! Waarschijnlijk trek ik zelf een andere conclusie en denk ik dat er meer te behalen valt met gedragsverandering en energietransitie, maar het zou voor mij zeker een reden zijn (naast vele andere, haha) om niet heel veel kinderen te willen. Sowieso vind ik het heel goed dat dit taboe-onderwerp steeds meer aandacht krijgt en dat je niet wijst naar landen met hoge geboortecijfers maar juist verantwoordelijkheid neemt voor de veel vervuilendere individuen die wij hier in het westen zijn. Laten we inderdaad geen kinderen maken omdat we dat nou eenmaal altijd al doen, maar kies bewust of je het wel of niet doet en hoeveel.

    • GoodFor
      4 april 2019 / 09:28

      Gedragsverandering en energietransitie is sowieso heel belangrijk! Daar winnen we véél meer mee dan het niet-krijgen van kinderen. En inderdaad, laten we er bewust over nadenken ipv ‘omdat het erbij hoort’. Het antwoord is voor iedereen anders, maar dat betekent niet dat dat goed of fout is. Alle keuzes zijn goede keuzes!

  2. 9 april 2019 / 10:46

    Hoi Lindsey,

    ik heb je in Nieuwsuur gezien en vond je optreden erg goed. Ik vond de afkeuring (of zeg maar ‘de minder enthousiaste reactie’) van klimaatwetenschapper Bart Verheggen in dezelfde uitzending onterecht en heb mede daarom ook hierover geblogd:

    https://korthof.blogspot.com/2019/04/afzien-van-kinderen-is-de-hoogste-vorm.html

    Ik vond het nodig om een positief blog te schrijven mede door de vele hatelijke opmerkingen tegen jou die ik tegenkwam op het internet.

    Toen ik mijn blog schreef had ik jouw blog nog niet gezien. Je was niet zo makkelijk te vinden met de aanduiding die Nieuwsuur had gegeven. Uit Nieuwsuur had ik begrepen dat je een besluit had genomen om geen kinderen te willen. Je bent hier een stuk genuanceerder over het krijgen van kinderen.

    hartelijke groet,
    gert

    • GoodFor
      12 april 2019 / 14:23

      Wauw, dit doet mij ontzettend veel! Die reacties raakten mij. Ik kreeg het idee iets ‘duivels’ te hebben gezegd, terwijl het gewoon iets is waar ik over nadenk. Ik heb je stuk gelezen. Mooi artikel. Ik hoop dat deze discussie meer mensen aan het denken zet.

  3. 15 oktober 2019 / 11:29

    Hoi Lindsey,

    Ik kwam jouw artikel tegen omdat dit onderwerp mij ook bezighoudt. Ik heb de reportage van Nieuwsuur gezien, en ook een aantal reacties daarop. Die raakten mij ook, jeetje mina, wat kunnen mensen toch hard zijn! Je bent gewoon over iets aan het nadenken, met de allerbeste intenties voor de wereld, en je krijgt ineens van alles naar je hoofd geslingerd! Het is inmiddels al even geleden, dus hoop dat het stof een beetje is neergedaald inmiddels 😉 Respect voor het delen!! ♥
    Ik schreef onlangs een gedicht over het onderwerp en deel het graag met je. ☺ Liefs!

    Dertigersdilemma

    Hoe weet je nou zeker
    of je een nieuw mens op de wereld wilt zetten?
    Overbevolking, het klimaat – het gaat me aan het hart
    moeten we daar niet eerst beter op letten?

    Totaal vervuld zijn van liefde,
    je krijgt er zoveel voor terug –
    ik geloof het allemaal,
    maar ik neem zo’n beslissing niet te vlug

    Want hoe weet je nou zeker
    of je open wilt staan voor de mogelijkheid of niet
    sommigen willen zo graag, maar is het niet gegeven
    wat gepaard gaat met groot verdriet

    Ik zie heus de vreugdevolle kant ervan
    en alles wat ik missen zou
    sommigen noemen het egoïstisch
    maar het is vooral mijn vrijheid, waar ik zo van hou

    Er is zoveel in de wereld dat om liefde schreeuwt
    ik voel de roep om te zorgen voor wat er al is
    Als ik mijn baarmoeder niet beschikbaar stel
    is er dan met mij iets mis?

    Diep van binnen geloof ik van niet
    maar de wereld laat ’t me soms wel denken
    mag ik het ook lekker aan m’n platte buik laten roesten
    en al mijn liefde aan andere dingen schenken?

    Ik ben dankbaar voor mijn leven zoals het is,
    laat ik het beste van mij doorgeven aan de wereld om me heen
    dat kan op duizenden manieren
    ook zonder een kind hangend aan m’n been

    Maar wanneer weet je of het echt een ja of nee is?
    Als ik langer wacht, dan neemt de tijd een beslissing voor mij
    Of een spruit er ooit gaat komen – we gaan het zien
    tot die tijd koop ik condooms in per pak van minstens tien.

    © s.w.

    • GoodFor
      17 oktober 2019 / 14:25

      Hi Sanne,

      Bedankt voor je super lieve berichtje! Wat een leuk gedicht! Vooral het einde haha.

      Ik was behoorlijk geraakt door al die negatieve reacties. Echt bizar hoe mensen op een mening kunnen reageren… Gelukkig ben ik niet de enige die vanwege het klimaat (misschien) geen kinderen wilt. Ik hoor sinds het interview steeds vaker van jonge vrouwen dat ze dezelfde twijfels hebben. Konden we maar in de toekomst kijken, dan weten we of we er wel of niet goed aan doen om kinderen te krijgen…

      X
      Lindsey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *