Wait, whut?! Zoveel plastic zit er in je kleding

Label in kleding, omschrijving synthetische materialen | Good For

Geschreven door gastblogger Erik de Groot.

Plastic en kleding. Niet per se twee dingen die je samen in één zin verwacht, maar niets is minder waar: in maar liefst 60% van alle kleding zit een vorm van plastic. Onder verschillende namen als polyamide, acryl, lycra & elastaan is plastic de afgelopen 20 jaar langzaam onze kledingkast ingeslopen, en experts verwachten dat dit percentage plastic in kleding alleen maar zal stijgen. Dit is ook goed te zien aan de onderstaande tabel.

Tabel plastic gebruik in kleding sinds 1980 tot nu | Good For
Bron: qz.com

Waarom zoveel plastic in kleding?

Toen plastic door het bedrijf Dupont rond 1930 werd geïntroduceerd, werd het geprezen door de verschillende toepassingen waar het in gebruikt kon worden. De overvloed aan de grondstof olie, werd het vanaf die tijd steeds goedkoper om kleding te maken van plastic. Naast dat het erg goedkoop is, kun je plastic ook goed bewerken met chemicaliën, waardoor je veel eigenschappen kunt geven aan plastic. Zo zorgt het toevoegen van nanozilvers aan plastic stof er bijvoorbeeld voor dat er minder nare geurtjes vrijkomen als je gaat zweten in plastic kleding. We zullen niet te diep duiken in de milieuproblemen wat deze chemische bewerkingen met zich meebrengen, maar je kan je al voorstellen dat het niet goed is.

Kleine grote problemen

Naast dat plastic van olie gemaakt is, is er nog een ander probleem wat steeds meer aandacht krijgt: microvezels. Dit zijn kleine deeltjes plastic die o.a. vrijkomen door het wassen van plastic kleding. Deze deeltjes zijn zó klein, dat ze dwars door de filters gaan van onze wasmachines en zuiveringsinstallaties en zo eindigen in onze oceanen. Deze deeltjes worden al aangetroffen in 25% van de vissen in Noord Amerika. Wat de lange termijn effecten zijn op dier en mens van deze deeltjes is helaas nog niet bekend, maar daar zal in de komende jaren meer duidelijk over worden.

Hoeveelheid plastic dat vrij komt na elke wasbeurt | Good For
Bron: Marine Pollution Bulletin

De plastic paradox

Is alle plastic dan slecht? ‘Nee’ is het simpele antwoord. Plastic heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat wij medische apparatuur kunnen maken waar we levens mee redden, of dat jij nu deze blog kunt lezen via je laptop of telefoon. Zonder plastic waren veel van de meest wonderlijke dingen die wij als mensen hebben ontworpen nooit gemaakt. Ook kun je het, mits er tijdens het designproces rekening mee is gehouden, veel recyclen tot nieuwe producten. Echter, het recyclen van plastic tot kleding (wat veel merken nu doen) lost niets op qua microvezels, dus trap niet in dat marketingverhaal.

Wat kan ik doen?

Plastic ontlopen is lastig, maar gelukkig zijn er nog veel kledingstukken te vinden die geen plastic bevatten. Check dus voordat je iets koopt in het label of het een 100% natuurlijke stof is. Biologisch katoen, eucalyptus, linnen en hennep zijn goede alternatieven en daar worden ook steeds meer kledingstukken van gemaakt.

“Maar mijn favoriete shirt is gemaakt van polyester, moet ik die weggooien?” Weggooien is nooit een goede optie en het is ook helemaal niet erg dat je kleding hebt die plastic bevatten. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is het kopen van Guppyfriend, een waszak die microvezels tegenhoudt. Ruik ook altijd even aan het kledingstuk voordat je het in de was gooit. Hoe minder je wast hoe beter! Doe dit alleen niet té weinig, anders krijg je straks boze blikken van mensen op straat 😉

Bedankt Erik voor dit interessante artikel! 🙂 Benieuwd naar meer posts van Erik? Hij heeft ook een stukje over de voor- en nadelen van verschillende kledingmaterialen geschreven.

Over Erik de Groot

Hey! Ik ben Erik de Groot en ik ben één van de oprichters van Iron Roots. Wij willen hét alternatief zijn voor alle plastic sportkleding die op de markt is, door sportkleding te maken op basis van o.a. hennep en eucalyptus. Wij streven naar een kledingindustrie waar geen plastic meer gebruikt wordt en waar eerlijke productie de nieuwe standaard is. Wij delen graag onze kennis, dus heb je een vraag; hit me up!

Gastblogger Erik de Groot van Iron Roots | Good For

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *