Cosmetica: Niet smeren, maar laten!

8577760167_1a30c99e8a_o

Je dagelijkse schoonheidsritueel is vaak zeer uitgebreid. Je smeert daarbij alleen al allerlei crèmes, lotions en make-up op je gezicht. Want verder gebruik je nog douchegel en bodylotion en, niet te vergeten, de shampoo en conditioner. Wanneer je alles bij elkaar optelt gebruik je soms al zo’n 9 tot 12 verschillende verzorgingsproducten op een dag. Maar wat zit er nou eigenlijk in al die producten die je elke dag, soms zelfs meerdere keren per dag, gebruikt? En beter gezegd, welke stoffen wil je absoluut niet tegen komen op de ingrediëntenlijst van je cosmetica?

Emulgatoren

De zogenoemde E-nummers. Jazeker, die zitten ook in cosmetica. Kort gezegd zorgen emulgatoren ervoor dat twee niet-mengbare stoffen toch gemengd worden. Het is zonder gebruik van een emulgator vaak onmogelijk om een crème te maken. Daarom moet je vooral uitkijken voor de synthetische emulgatoren in cosmetica. Deze synthetische emulgatoren kunnen allergische reacties opwekken, zorgen voor acne en kunnen zelfs kankerverwekkende stoffen bevatten. Niet gebruiken dus!

Te herkennen aan: PEG, RETH, Polysorbate, allen met 2 getallen erachter.

Andere hulpmiddelen en toevoegingen

Andere stoffen die je moet vermijden zijn de synthetische stoffen die gebruikt worden als bijvoorbeeld schuimmiddel en als emulgator. De stoffen zitten dan ook in alle producten die schuimen, denk hierbij aan douchegel, shampoo en natuurlijk badschuim (what’s in a name). De stof DEA (diethanolamine) heeft bijvoorbeeld een desinfecterende en reinigende werking. Deze stof is slecht voor de lever en de nieren, kan de hormoonhuishouding verstoren en kan zelfs kanker veroorzaken. Van de stof DEA zijn weer vele variaties te vinden, allen met dezelfde werking en bijwerking.
Een ander synthetisch hulpmiddel is EDTA, wat ook wel gebruikt wordt als ontkalker voor koffiezetapparaten. Dat zegt al genoeg. Verder is de stof Propyline glycol noemenswaardig. Deze stof is een vervanger van glycerine, wat een vochtdrager is. Het wordt echter ook gebruikt in remvloeistof en verf. De stof onttrekt vocht uit de huid en ontvet sterk. Nog belangrijker, de stof wordt opgenomen in de bloedbaan. Hierdoor kan het allerlei nare bijwerkingen geven in het lichaam, zoals nierschade.
De meeste synthetische toevoegingen veroorzaken irritaties van de huid, de ogen en de luchtwegen. Ook hebben de meeste stoffen negatieve effecten op de lever en de nieren.

Te herkennen aan: DEA (diethanolamine), TEA, MEA, NDEA, Acetamide MEA (Ethanol acetamide), Cocamide DEA, Lauramide DEA, DEA-lauryl sulfate, DEA-myristate, DEA-ceteareth-2-phosphate, Carbomeren, DEP (Diëthylphalaat/Diethyl phthalate), EDTA (ethyleen diamine tetracetic acid), Propyline glycol (ook wel Butylene glycol, Diethylene glycol & carbitol, Glycol/Glysol/Ethyleen glycol/Ethanediol).

Conserveringsmiddelen

Deze stoffen hebben een schimmeldodende en bacterieremmende werking. Dit is de reden dat zij worden toegevoegd aan cosmetica. Tevens zorgen synthetische conserveringsmiddelen ervoor dat producten langer goed blijven. Ook deze stoffen kunnen irriterende reacties veroorzaken. Ze worden opgenomen in de bloedbaan, waardoor ze terecht kunnen komen bij organen en zorgen voor een zwakker immuunsysteem.
Een veel besproken conserveringsmiddel is Parabenen. Deze stof stopt de enzymactiviteit in het cosmetische product, wat het langer houdbaar maakt, maar tegelijkertijd ook de enzymactiviteit van het lichaam verminderd. Interessant is het conserveringsmiddel Imidazolinidyl urea. Deze stof kan zorgen voor onder andere depressie, chronische vermoeidheid en hoofdpijn. Toch komt deze stof vaak voor in de ingrediëntenlijst van cosmetica.

Te herkennen aan: Parabenen (ethyl-methyl-propyl-buthylparabenen), broomverbindingen (2-bromo, 2-nitropropane, 3-diol, 1,2 dibrom, 2,4 dicyanobutan, 2,2 methylen-bis en imidazolinidyl urea), Triclosan, Hydantoin, DMDM Hydantoine, EDTA (ethyleen diamine tetracetic acid), Disodium EDTA, Benzoic Acid, 4-Hydroxybenzoic/ Hydroxy benzoic acid, Phenolverbinden (alles met pheno) en chloorverbindingen (alles met chloor of chlor).

Sodium Laureth sulfate

SLS is het schuimmiddel wat vaak in shampoos, maar ook in andere cosmetica, te vinden is. Van deze stof bestaan vele variaties, zoals Sodium Lauryl sulfate, Ammonium Lauryl sulfate, et cetera. Het heeft een irriterende werking op de hoofdhuid en kan roos of exceem veroorzaken. Dit is ook niet gek, aangezien SLS ook gebruikt wordt voor het ontvetten van garagevloeren. Tevens is SLS ook kankerverwekkend en kan het doordringen in weefsels en de ogen. Sommige natuurproducten maken gebruik van Sodium Coco Sulfaat, maar ook deze stof bevat kankerverwekkende stoffen.

Te herkennen aan: Sodium Lauryl sulfate, Magnesium Lauryl sulfate, Sodium Laureth sulfate (SLES), TEA Laureth sulfate, Sodium Oleth sulfate, Ammonium Laureth sulfate, Sodium Coco sulfate.

Aluminium

Aluminium wordt vaak gebruikt in deodorants. Het is een giftig metaal en wanneer het opgenomen wordt door het lichaam kan het Alzheimer veroorzaken. Deze kans is nog groter wanneer je een spuitbus gebruikt. Hiermee adem je namelijk het aluminium ook nog in.

Te herkennen aan: Aluminium, Ammonium alum, Aluminium chlorohydrate, Aluminium-sulfate,  Aluin, Aluminiumchloorhydraat en Alumuniumzirkonium tetracholohydrex gly.

Alcohol

Lekker in het weekend (of doordeweeks, not judging), niet zo lekker voor je huid! En toch is het veel in cosmetica te vinden. Alcohol tast de beschermlaag van de huid aan. Dit maakt de huid kwetsbaar voor andere stoffen, virussen en bacteriën, wat je vaak probeert te voorkomen met de vele smeerseltjes.Tevens droogt het de huid uit en kan het de huid irriteren.

Te herkennen aan: Methanol/Methylalcohol, Propyl alchol/ Propanol, Butylalcohol/Butanol, Benzyl alcohol/benzyl benzoate, Dichloro benzylalcohol, Isopropanol, Isopropyl alcohol, SD Alcohol (Specialy Denaturated alcohol), Alcohol Denat.

Zo, dit is al aardig wat leesvoer. En hoe onthoud je al die namen?! Het is eigenlijk onmogelijk om alle genoemde ingrediënten te schrappen uit je cosmetica, maar probeer voor jezelf uit te kiezen wat jij belangrijk vindt om te verminderen of te laten. It’s up to you!

Volg:
Share

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *