De vijf leukste kamerplanten van dit moment

De vijf leukste kamerplanten van dit moment

De urban jungle trend is nog altijd hot & happening! Dit jaar mogen we nog steeds genieten van al het groen in huis (yasss). Waar we voorheen massaal aan de cactussen gingen, nemen we nu allemaal een Monstera (gatenplant) in huis. Best begrijpelijk, want het is ook een ontzettend leuke plant. Ik (Lindsey) heb er namelijk ook één, maar dan nog zonder gaten. Maar er zijn zoveel meer mooie kamerplanten! Dit zijn er vijf die absoluut niet in je huis mogen ontbreken:

Pick your favorite

1
Afbeelding van Enter My Attic
  1. Olifantsoor

Alleen die naam al is een reden om de plant een liefdevol thuis te geven! De Alocasia heeft gigantische bladeren, die qua vorm lijken op het oor van een olifant. Dit is een kamerplant voor iemand met groene vingers. De olifantsoor heeft veel licht nodig, maar geen direct zonlicht. Hij groeit naar het zonlicht toe, waardoor je ‘m regelmatig moet draaien om scheefgroei te voorkomen. De plant heeft veel water nodig, maar zorg ervoor dat hij niet in een plas water staat. Geef ‘m in de lente en zomer elke twee weken wat voeding.

 

  1. Afrikaanse Melkboom3

Dit is een plant die lijkt op een cactus, maar schijn bedriegt! De Euphorbia Trigona is namelijk een vetplant – en wat voor een. Met z’n opvallende uiterlijk waan je je thuis direct in tropische sferen. De plant houdt van minimaal 4 uur zonlicht op een dag; zet ‘m dus op een lichte plek waar het niet tocht, want daar hou hij niet zo van. Daarbij mag het ook niet zo koud zijn in huis: temperaturen onder 15 graden verdraagt de Afrikaanse Melkboom niet.

 

  1. Airplants

5

Airplants (in het Nederlands ‘luchtplantjes’) is een verzamelnaam voor heel veel verschillende soorten plantjes die letterlijk van de lucht leven. Ze hebben geen wortels en hoeven daarom niet in de aarde. Ze houden van zonlicht en hebben één à twee keer in de week wat nevel nodig. Een plantenspuit is voor het luchtplantje dan ook geen overbodige luxe.

 

  1. Erwtenplant

7

Hangplanten zijn ook helemaal hot! De Senecio Rowleyanus is een leuke variant op de standaard hangplant. In het Engels wordt de plant ook wel ‘string of pearls’ genoemd. Een prachtige naam voor een prachtige plant! De plant heeft ongeveer één keer in de week water nodig. Daarnaast houdt hij van licht, maar geen volle zon. Tocht vindt de erwtenplant wat minder leuk.

 

  1. Aloë Vera

9

Wie kent deze plant niet? De aloë vera staat bekend om zijn sap, die vaak verwerkt wordt in crèmes. Ook schijnt het sap de maag te verzachten. De aloë vera is een makkelijke kamerplant, waardoor hij perfect is voor iemand zonder groene vingers! De plant heeft zonlicht nodig en hoeft maar weinig water. Het wordt wel aangeraden de plant in cactusaarde te zetten, maar dat hoeft niet per se (de schrijfster spreekt uit ervaring).

Zijn kamerplanten duurzaam?

Hartstikke leuk, zo’n tropische plant, maar is die ook duurzaam? Daar is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Linda van Zaailingen.nl heeft hier al eens een artikel over gewijd. Een aantal grote kamerplantenleveranciers willen de duurzame teelt en handel van bloemen en planten versnellen. Dit betekent dat in 2020 90% van de internationaal verhandelde bloemen door FSI- (Floriculture Sustainability Initiative) leden duurzaam geproduceerd moeten zijn. Het importeren van tropische bloemen en planten is minder duurzaam. De stekjes worden vanuit o.a. China, Costa Rica en Guatemala geïmporteerd. Hier in Nederland komen ze in kassen terecht, waarbij ze nog even verder kunnen groeien. Het vervoeren van deze stekjes is natuurlijk belastend voor het milieu. Daarnaast is het niet duidelijk hoe de kweek er in die landen aan toe gaat. Wanneer er bijvoorbeeld pesticiden gebruikt worden, is de teelt niet duurzaam. Gelukkig zijn er manieren waarop je duurzame(re) planten kunt kopen. Zo heeft de Intratuin biologische planten te koop en kun je bij Sprinklr duurzame planten bestellen.

Wat is jouw favoriete kamerplant?

 

 

 

 

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *