Fruitleer en sinaasappelzijde: Duurzame alternatieven voor vervuilende kledingmaterialen

Fruitleer en sinaasappelzijde: Duurzame alternatieven voor vervuilende kledingmaterialen

Dat de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, wist je waarschijnlijk al. Dat je beter voor biologisch katoen kan gaan, wist je waarschijnlijk ook. Maar wist je dat er leer bestaat van fruit en zijde van sinaasappel? Of textiel van champignons en sportkleding van kokosnootschil? Vooruitstrevende ontwikkelingen, die vooralsnog plaatsvinden in het mode-lab. Maar niet voor lang…

Time for change

Mode die duurzaam én fashionable is moet de norm worden. Grote ontwerpers als Iris van Herpen, Vivienne Westwood en Stella McCartney laten al jaren zien dat dit hand in hand gaat. Dit besef dringt zich niet alleen door op de catwalk: ook steeds meer modemerken en -ketens kiezen voor duurzame(re) materialen, zoals organic cotton. Een mooie ontwikkeling, hoewel we er nog lang niet zijn. Vooralsnog wordt het merendeel van de (fast fashion) kleding gemaakt van niet-duurzame materialen, zoals synthetische stoffen, leer en niet-biologisch katoen. Ben je op zoek naar duurzame kledingmaterialen? Wij helpen je graag verder!

Alternatief voor katoen

Het verbouwen van katoen is zeer vervuilend. Het kost veel grond, pesticiden en water en vaak liggen de katoenplantages in gebieden waar water juist schaars is. Je kunt voor biologisch katoen gaan. Dit katoen wordt verbouwd zonder pesticiden en vaak krijgen de boeren er een eerlijk loon voor terug. Maar je zit nog steeds met het feit dat de katoenplant veel water nodig heeft en de bodem behoorlijk uitput. Tegenwoordig zie je steeds meer kledingstukken die gemaakt zijn van lyocell. Deze stof werd in 1991 al uitgevonden door het textielmerk Tencel. Loycell wordt gemaakt van houtpulp en is sterk, zacht en absorberend. De houtpulp wordt door middel van een chemisch proces tot garen gemaakt. Chemisch, dat klinkt toch helemaal niet duurzaam?! Daar heeft Tencel over nagedacht: het productieproces is een closed loop, waarin de chemische stoffen voor 95 à 99% hergebruikt worden en het vervuilde water niet terug de grond in gaat. Ook zie je steeds meer kleding van hennep en brandnetel. Deze gewassen kunnen een paar keer per jaar geoogst worden en laten de grond in goede conditie achter. Ook zijn er geen pesticiden en grote hoeveelheden water nodig. Deze stoffen zijn sterker dan katoen en voelen zacht aan. Momenteel wordt er een geheel nieuwe stof ontwikkeld, gemaakt van de stam van een champignon. Het Nederlandse bedrijf MycoTex en het Amerikaanse MycoWorks zorgen ervoor dat ze precies genoeg hebben voor een kledingstuk, waardoor ze geen restanten en afval overhouden.

Alternatief voor leer

Leer is een materiaal wat zowel niet duurzaam als diervriendelijk is. De dieren hebben vaak geen goed leven gehad en worden veelal alleen geslacht voor de huid – leer is dus geen restproduct van de bio-industrie. Daarnaast weten we allemaal dat het houden van koeien slecht is voor het milieu. Tijd dus voor alternatieven! Piñatex is in 1990 uitgevonden door het bedrijf Ananas Anam en is gemaakt van de vezels uit de bladeren van een ananasplant. Dankzij een speciaal afwerkingsproces is het materiaal bijna niet van echt leer te onderscheiden. Maar het kan nog groener: het Rotterdamse Fruitleather maakt van fruit left-overs leerachtige plakkaten. Het fruit wordt gemalen, gekookt en vervolgens uitgesmeerd, zodat het op leer gaat lijken. Helaas is Fruitleather nog niet klaar voor de verkoop, maar dat zal niet lang meer duren. Ook wordt er leer gemaakt van gist dat in aanraking komt met suiker, waardoor er een soort collageen ontstaat wat op leer lijkt. Dit jaar komt het eerste product van dit materiaal op de markt, in samenwerking met een grote (nu nog) geheime speler in de mode-industrie. To be continued

Piñatex leer ©Materialdistrict.com

Alternatief voor synthetische stoffen

Synthetische stoffen zijn ontzettend slecht voor het milieu. Tijdens het wassen komen microplasticvezels vrij die uiteindelijk allemaal terecht komen in zee en in ons drinkwater. Daarnaast is een kledingstuk gemaakt van (een mix) van synthetische stoffen niet te recyclen, waardoor een hoop kleding in de verbrandingsoven terecht komt. Gelukkig hebben we hier ook steeds meer alternatieven voor. Wat dacht je van S. Café, gemaakt van koffiedik? Onder lage temperatuur, hoge druk en weinig energie maakt het Taiwanese bedrijf Singtex garen, die ongewenste geuren weren, beschermen tegen uv-straling en sneldrogend is. Ook heb je Cocona, een lichtgewicht stof gemaakt van de schil van een kokosnoot. De schillen is een afvalproduct, wat de stof extra duurzaam maakt.

Alternatief voor zijde

Voor de productie van zijde sterven veel zijderupsen. De rupsen worden in gevangenschap gekweekt. De cocons worden gekookt, om het plakkerige speeksel van de zijderups los te weken. De rupsen zelf zitten op dat moment nog in hun cocoon – ze worden dus levend gekookt… Thank god voor de volgende diervriendelijke materialen. Modal is een goed alternatief voor zijde. Deze stof is ook van Tencel en wordt op dezelfde manier gemaakt als lyocell, alleen is deze stof flexibeler en zachter. Ook wordt er van bananenplanten zijde gemaakt. De steel van een bananenplant is een afvalproduct en bevat vezels die makkelijk te spinnen zijn. Naast bananenzijde heb je sinaasappelzijde. Dit wordt gemaakt van de resten die overblijven na het uitpersen van sinaasappels.

Al met al zijn er steeds meer duurzame alternatieven op vervuilende materialen. Het één is nu al te verkrijgen, op het ander moeten we nog even wachten. Wil je écht heel duurzaam zijn? Ga dan voor gerecyclede materialen of kies voor tweedehands kleding. Heb jij nog tips voor duurzame materialen?

Bronnen: Elle Oktober 2018, Growthinkers.nl, Nukuhiva.nl, Milieucentraal.nl

 

Volg:
Share

1 Reactie

  1. 24 oktober 2018 / 12:00

    Ik vind dit echt zulke leuke ontwikkelingen! Een paar jaar geleden heb ik al eens aan een stukje champignonleer mogen voelen en daar zou ik best een tas of schoenen van willen. Linnen past trouwens ook nog in het rijtje hennep en brandnetel. Veel duurzamer dan katoen, jammer dat het zo kreukt, haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *