Fair Fashion Festival Rotterdam

DSC_0652blog2

Afgelopen zaterdag waren Lindsey, ik en twee vriendinnen naar het Fair Fashion Festival in Rotterdam. Het Fair Fashion Festival is een initiatief van Fairtrade Utrecht en Young & Fair, een jongerenplatform gericht op eerlijke handel. Na Groningen en Utrecht was het nu de beurt aan Rotterdam voor een eigen festival over duurzame en eerlijke mode. Het weer was in ieder geval helemaal goed. Hoe het verder was? Dat lees je hier!

Het Fair Fashion Festival vond plaats op het plein van Biergarten, in Bar en in Annabel. ’s Middags werd het geopend door Femke Merel Arissen van de Partij van de Dieren, die een korte toespraak hield over waarom duurzame en eerlijke mode voor haar belangrijk is. Hierna begonnen de eerste activiteiten: een expert talk over het Nederlandse Convenant ‘Duurzame Mode’ was het eerste waar ik naartoe ging. Hier werd besproken hoe dit convenant de modewereld kan en al heeft veranderd. Sprekers waren Tara Scally van Schone Kleren, Femke den Hartog van InRetail, Peter Koppert van Modint en Jef Wintermans, de man achter het convenant. Het convenant houdt kort gezegd in dat de kleding en textiel industrie wordt verduurzaamd door de bedrijven in te laten zien dat zij beter (voor mens en natuur) kunnen produceren, en door onderlinge samenwerking. Het is vooral belangrijk dat de bedrijven inzicht krijgen in hun eigen productieketen en alles wat hier nog tussen zit, zodat er uiteindelijk verbetering komt op negen verschillende thema’s zoals kinderarbeid, grondstoffen en water, energie en leefbaar loon. Lijkt natuurlijk een zeer goed initiatief, maar één spreker in het panel, namelijk Tara van Schone Kleren, gaf een kritische noot. Zo zou het convenant geen harde eisen en afspraken maken met de bedrijven, vooral wat betreft een leefbaar loon. Dit is dan ook (een van) de reden(en) dat Schone Kleren heeft gekozen om het convenant niet te ondertekenen. Een zeer interessante discussie ontstond tussen de verschillende sprekers, waardoor de expert talk aardig uitliep…

Ondertussen was Lindsey aanwezig bij de eerste modeshow van de dag, waarbij kleding werd getoond van merken als het vegan schoenenmerk Pretty & Fair en Loop.a.life. Ook werd er kleding geshowd van de Rotterdamse duurzame kledingwinkel Natur-el (Zwaanhals, 344).

DSC_0667blog

DSC_0677blog

Veel van deze kleding was ook te vinden op de bijbehorende markt van het festival. Hier lieten merken als onze favoriete webshop Wolf and Storm, Ekn Footwear, Lizet van der Knaap en nog veel meer winkels en ontwerpers hun producten zien (en je kon ze natuurlijk ook kopen).

DSC_0653blog

DSC_0657blog

Hierna gingen we met zijn allen naar de expert talk over het recyclen van kleding, waar Ellen Mensink van Loop.a.life, Frederiek Doedijns van Enviu en Sander Jongerius van Groenendijk spraken over hoe zij met recycling omgaan in hun bedrijf. Wat mij hiervan het meeste bij is gebleven is hoe wat een ingewikkeld proces dit eigenlijk is, recyclen. Je kleding is gemaakt van heel veel kleine draadjes en dan soms ook nog van verschillende soorten vezels. Hierdoor is het uit elkaar halen van een trui van bijvoorbeeld katoen en polyester veel lastiger dan van enkel katoen. Tevens worden de draden korter wanneer je het uit elkaar haalt, waardoor er eigenlijk materiaal “verloren” gaat. Gelukkig zijn er veel innovaties die te maken hebben met recycling, zodat het steeds iets makkelijker wordt (of eigenlijk minder moeilijk). Zo heb je bijvoorbeeld chemische en mechanische recycling. Dat laatste houdt in dat de draden uit elkaar worden getrokken zodat het katoen open gaat en er nieuwe garen van kunnen worden gesponnen. Dit is een duurzamer proces dan chemische recycling, waarbij gebruik wordt gemaakt met een goedje dat te vergelijken is met wasverzachter. Helaas kunnen niet alle materialen (vooral de gemixte) mechanisch gerecycled worden. Daarom werd ook geopperd om enkel nog kleding te maken van één soort vezel. Dit was zeker een interessant gesprek, waar ook het publiek bij werd betrokken!

DSC_0678blog

Na deze expert talk trokken wij de stoute schoenen aan en knoopten we een gesprek aan met Jef Wintermans van het Duurzame Kleding Convenant. Met hem spraken wij meer in depth over het convenant en hoe hij denkt dat dit de kleding industrie zou kunnen verduurzamen, maar ook hoe bijvoorbeeld psychologie hierbij betrokken is. Toen begon de laatste expert talk, dus besloten we om deze ook nog even bij te wonen. In het interview met Roosmarie Ruigrok van Clean & Unique werd er gesproken over trends en best practices in duurzame mode, zoals bijvoorbeeld het leasen van een spijkerbroek bij MUD Jeans.

DSC_0652blog

Het Fair Fashion Festival sloten we gezellig met zijn allen af met een (vegan) kapsalon van Gys. Wat een informatieve, inspirerende en geslaagde dag!

DSC_0680blog

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *