Groene Dingen #11

Groene Dingen #11

Jeetje, het is al meer dan een maand geleden dat we de vorige Groene Dingen hebben geplaatst. Time flies! Ook voor deze maand hebben we weer wat groen nieuws voor je in petto. Lees je mee?

Vegenement Vegfest

Laten we maar gelijk beginnen met iets wat je dit weekend nog kan gaan doen: zaterdag 27 en zondag 28 oktober vindt in de Jaarbeurs Utrecht het jaarlijkse Vegfest plaats. Hét evenement voor iedereen met een veganistische lifestyle. Zo kun je je buik vol eten met vegan sushi, plantaardige gyros en pannenkoeken, maar kun je ook flink wat veganistische producten inslaan. Maar je kunt er ook interessante lezingen volgen over verschillende onderwerpen binnen veganisme en duurzaamheid. Of je gaat een avondje speeddaten met andere veganisten! Daarnaast wordt er op zondag de Vegan Awards uitgereikt. Kortom, dit event wil je niet missen!

Duurzaam shoppen op een gepersonaliseerde manier bij Silksage.com

Duurzame(re) modemerken schieten als paddenstoelen uit de grond. Zie jij door de bomen ook het bos niet meer? Gelukkig is daar Silksage.com: een hi-tech webshop waarbij je eerlijke kleding kan kopen op een unieke manier. Maar wat maakt het shoppen op Silksage.com nu zo uniek? Op de website vul je een aantal vragen in, waarna de technologie je helpt in het maken van je kledingkeuzes. Hoe meer je liked en disliked, hoe beter de voorspellingen worden. In het productoverzicht heb je  ook de mogelijkheid om te sorteren op duurzaamheidscriteria. Zo zijn de producten gelabeld in vijf categorieën: milieuvriendelijk, diervriendelijk, eerlijke productie en compensatie, lokaal geproduceerd, en sociaal ondersteunend. Ook is Silksage.com bezig met een soort ‘maten-technologie’, waarbij je de maat van je favoriete merk kan invullen. Silksage.com bepaalt dan welke maat je van een kledingstuk moet bestellen, zodat de kans kleiner wordt dat je het kledingstuk terugstuurt. Als laatste doneert de webshop een deel van de winst aan ontwikkelingsprojecten. Jij bepaalt naar welk project de donatie gaat. Hebben we je nu genoeg redenen gegeven waarom het zo uniek is om op Silksage.com te shoppen? šŸ˜‰

Verbod op single use plastic

Goed nieuws: Het Europees Parlement wil dat wegwerpplastic verboden wordt. Denk aan rietjes, flesjes en wattenstaafjes, maar ook ballonstokjes. Minder goed nieuws: Het verbod gaat, als de milieuministers van alle EU-lidstaten het ermee eens zijn, pas in 2021 in. Toch zijn we blij met dit nieuws. Uit onderzoek blijkt dat we allemaal microplastics in ons lichaam hebben. Dus niet alleen vissen en vogels hebben dat, maar ook wij mensen. Hoog tijd dus dan het gebruik van single use plastic aan banden wordt gelegd!

The Ocean Cleanup start met het opruimen van de Grote Oceaan

Nog meer mooi nieuws omtrent het plastic-probleem: De veegarm van The Ocean Cleanup is op zijn werkplek aangekomen en klaar om de Grote Oceaan schoon te maken. De veegarm, ontwikkelt door de Nederlandse Boyan Slat, moet midden op de Grote Oceaan plastic opvangen dat aan het oppervlak dobbert. Een 600 meter lange ‘arm’ drijft over de zeespiegel, die wordt voortgeduwd door de golven, de stroming en de wind. Een scherm reikt een paar meter onder water, die als een C-vormige bezem het afval meeneemt. Dit is hard nodig, want de ‘Great Pacific Garbage Patch’ is een drijvende vuilnisbelt tussen Californië en Hawaï, die maar liefst drie keer zo groot is als Frankrijk. Er dobberen naar schatting 1.800 miljard stukken afval, die bij elkaar ongeveer 80 miljoen kilo wegen. Er zijn nog vier grote afvalhopen op de oceanen. Die bestaan bij elkaar uit nog eens 80 miljoen kilo puin en plastic. Uiteindelijk wil The Ocean Cleanup in 2040 90 procent van het afval dat nu in de oceaan ligt en er in die tijd nog bijkomt opgeruimd hebben. Wij zijn heel benieuwd naar de resultaten van de eerste Ocean Cleanup!

Alle afbeeldingen in dit artikel zijn eigendom van de betreffende initiatieven

 

 

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *