Wat betekent het keurmerk op jouw cosmetica?

Wat betekent het keurmerk op jouw cosmetica?

Biologisch, natuurlijk, cruelty-free… Tegenwoordig zie je op vrijwel ieder beautyproduct een keurmerk staan. Sommige van die keurmerken zijn zelfgeclaimed, andere zijn door de EU goedgekeurd. Maar welk logo is nou wat? Kun je door de bomen ook het (FSC;)) bos niet meer zien? Good For heeft het voor je uitgezocht. Dit betekenen de keurmerken op jouw cosmetica:

Vegan

Cosmetica kan dierlijke ingrediënten bevatten, zoals honing, karmijn en schapenvet. Gerectificeerde vegan beautyproducten herken je aan het logo met een zonnebloem (1). Deze producten voldoen aan de eisen van de Britse The Vegan Society en zijn gegarandeerd dierproefvrij en vrij van dierlijke producten. Het logo van de Amerikaanse organisatie is een zwart hier met de letter ‘V’ erin (2). Daarnaast heb je nog vanuit PETA het keurmerk Cruelty Free & Vegan, te herkennen aan een konijntje met hartvormige oren (3).

 

Cruelty-free (of dierproefvrij)

Dierproeven zijn in de EU sinds 2013 verboden, maar daar buiten worden dieren nog steeds als testobject gebruikt. In China is het zelfs verplicht om alle buitenlandse ingrediënten te testen op dieren. Op Naoki.nl lees je hier meer over. Wereldwijd herken je dierproefvrije beautyproducten aan het Cruelty Free Leaping Bunny-keurmerk, met – je raad het al – een konijn als logo (1). Andere keurmerken (met een konijn als logo) zijn: Not tested on Animals van het Australische Choose Cruelty Free (2) en Cruelty Free van PETA (3).

Natuurlijk (of biologisch)

Beautyproducten bestaan uit synthetische stoffen, natuurlijke producten of een combinatie van beiden. Cosmetica mag natuurlijk of biologisch genoemd worden als de samenstelling van het product uit bijvoorbeeld minimaal 95% uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Maar veel verschillende keurmerken hanteren hun eigen richtlijnen, waardoor de vereiste percentages ver uiteenlopen. Andere eisen zijn bijvoorbeeld dat de producten milieuvriendelijk zijn gemaakt, geen parabenen en/of nanodeeltjes bevatten. De meest voorkomende gerectificeerde keurmerken zijn:

  • BDIH (1)
  • Cosmebio (2)
  • Ecocert (3)
  • EU Ecolabel (4)
  • ICEA (5)
  • NaTrue (6)
  • Nordic Swan Ecolabel (7)
  • Soil Asseciation Organic Standard (8)
  • USDA Organic (9)

 

Plasticvrij

Beat the microbeads! Microbeads zijn kleine plastic korreltjes die onder andere verwerkt worden in scrubs, tandpasta’s en shampoo’s. Deze microplastics zijn een groot probleem, want ze spoelen vanuit het doucheput door naar de oceaan, waar ze belanden in het lichaam van zeedieren – en uiteindelijk in ons eigen lichaam. Het gebruik van microbeads is inmiddels verboden Canada, Australië, Zweden en een aantal Amerikaanse staten. Het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en Italië hebben aangekondigd dat ze uiterlijk 2020 microbeads in beautyproducten gaan verbieden. Microbeads-vrije producten kun je herkennen aan een groen Zero Plastic Inside-logo.

 

Palmolievrij

Palmolie klinkt onschuldig, maar is het niet. Het tropisch regenwoud wordt in hoog tempo gekapt voor het aanleggen van palmolie plantages. Palmolie wordt vooral verwerkt in ons eten, maar komt ook nog wel eens in cosmetica voor. Je kunt palmolie niet altijd direct herkennen in de ingrediëntenlijst. Vaak gaat het om een afgeleide vorm, zoals sodium lauryl sulfate, palmolein, palmitic acid, palm stearine, plamitoyl oxostearamide, palmitoyl tetrapeptide-3 en palmityl alcohol. Wanneer je het keurmerk Palm Oil Free (1) ziet staan, weet je dat er helemaal geen palmolie is gebruikt. Het RSPO-logo (2) geeft aan dat er gebruikt is gemaakt van duurzame palmolie.

 

Let jij op keurmerken op jouw cosmetica en zo ja, welke? Vertel het ons!

Bronnen: Milieucentraal.nl, Elle (November 2018), Naoki.nl 

Alle afbeeldingen zijn afkomstig van de desbetreffende keurmerken zelf. De header is een gratis stockphoto. 

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *