Nieuwe Duurzame Jeans Finish Technieken

DSC_0066

De denim wereld staat niet stil! Zoals je misschien al wist, is de jeansindustrie één van de meest vervuilende ter wereld. Gelukkig hebben er een aantal duurzame ontwikkelingen plaatsgevonden! Niet alleen binnen het materiaalgebruik, maar ook op het gebied van finishes zijn er nieuwe (duurzamere) technieken.

De finish is eigenlijk het uiterlijk van een jeans. Een spijkerbroek ziet in het begin van het productieproces er als een standaard indigo jeans uit. Maar de consument en menig modeliefhebber wilt een jeans met een worned look. Denk aan slijtplekken, opgebleekte vlekken op de billen en knieën en scheuren in de jeans. Het maken van dit soort details gaat vaak op een niet duurzame manier en is dus slecht voor het milieu. Maar daar komt verandering in! De denim industrie is flink bezig geweest met het bedenken van nieuwe technieken, die beter zijn voor mens en milieu. Dit zijn de drie belangrijkste:

1. Laser finishing techniek
De laser techniek lijkt redelijk nieuw, maar wordt al een aantal jaar door de textielindustrie gebruikt. Een laser kan door middel van hete laserstralen met precisie verschillende patronen en effecten op een stuk stof maken. Je hebt verschillende lasertechnieken, zoals Laser Marking (het vervagen van de bovenlaag van het textiel), Laser Engraving (het gecontroleerd beschadigen van de stof), Laser Welding (twee stukken stof aan elkaar ‘lassen’) en Laser Cutting (het snijden van het textiel). Vooral Laser Marking is populair in de denim industrie. Het vervangt het veelgebruikte maar vervuilende zandstralen en destroying. Het gebruik van een laser is duurzamer. Daarnaast raakt de stof dankzij de laser minder beschadigd en zijn de productiekosten lager.

JACK-JONES-jeans-undergoing-laser-treatment-at-Italian-denim-laundry_web1-1089x646
Het lijkt alsof deze jeans in de brand staat, maar dit is een laser!
2. Ozon fading techniek

Een originele jeans is altijd een rinsed exemplaar (een donkere indigo jeans). De gebruikerssporen kun je er zelf in maken, maar veel mensen willen direct al een jeans met een worned look. Jeans kunnen een bleach wash krijgen, waarbij het indigoblauw telkens lichter wordt. Dit proces is alleen niet zo goed voor het milieu. Daar hebben slimme specialisten een oplossing op bedacht: het gebruik van ozon. Ozon werkt als een bleekmiddel. De jeans wordt in een gesloten kamer gehangen en vervolgens behandeld met ozon gas. Deze techniek is simpel, snel, niet duur en beter voor het milieu. Een win-win techniek dus!

Jeansz11
Van de originele indigo jeans tot aan light bleach: met ozon krijg je dit voor elkaar
3. Water Jet fading techniek

Dit is een techniek waarbij waterstof gebruikt wordt om patronen en texturen te maken. Het resultaat is afhankelijk van de kwaliteit van de jeans. Er worden geen schadelijke stoffen tijdens deze techniek gebruikt en is dus milieuvriendelijk. Ook wordt deze techniek veel gebruikt om een faded effect te creëren, zonder dat de stof beschadigd raakt.

water-jet-fading-1024
Water jet fading zorgt voor het werkje in de stof
Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *