Opgezette vlinders: minder mooi dan het is

DSC_0069blog

Het is al jaren een woontrend: opgezette vlinders. Je vindt ze in een lijst of onder een stolp; de één is nog mooier dan de ander. Ook ik (Lindsey) ben er gek op en heb er een aantal in huis. Sommige zijn vintage, andere zijn nieuw. Allemaal gekocht in de veronderstelling dat ze een natuurlijke dood zijn gestorven. Heel naïef, want dit blijkt -uiteraard- niet waar te zijn.

De vlinders komen veelal van speciale vlinderplantages uit Azië en Zuid-Amerika. Op die plantages mogen ze niet rondfladderen totdat ze er letterlijk bij neervallen. Vlinders die hun leven hebben volbracht, zijn vaak niet meer in een perfecte staat. De vleugels raken beschadigd, ze hebben een geknakte voelspriet of ze worden vlak na hun dood aangetast door andere insecten. Kortom: vliegende vlinders zijn niet mooi genoeg voor in een lijstje.

Maar hoe krijg je dan een puntgave vlinder, zonder een enkele beschadiging? Dat vroeg de Keuringsdienst van Waarde zich ook af. In deze aflevering gingen zij op zoek naar het antwoord. Verkopers in Nederland durfden hun handen niet te branden, evenals de tussenhandelaren. Niemand wilde het ware antwoord te geven. Behalve een vlinderboederij in China. Wanneer de vlinder uit z’n cocon komt, wordt hij levend in een zakje gestopt. De vlinder kan zijn vleugels niet meer bewegen en gaat langzaam dood; met een beetje geluk gebeurt dat binnen een week. Daarna is hij klaar om te dienen als woondecoratie.

Eén van mijn favorieten, gekregen van mijn moeder. Ze had ‘m gekocht op de Verzamelbeurs. Aan de gaafheid te zien is deze vlinder waarschijnlijk niet op een natuurlijke manier gestorven.

Naast het dierenleed die achter deze woontrend schuil gaat, is het ook nog eens niet verantwoord. Trouw heeft hier een interessant artikel over gewijd. Er bestaat een misverstand over het ‘verantwoord kweken van vlinders’. De vlinderpopulatie moet hiermee juist in stand gehouden worden. Een deel van die gekweekte vlinders dient uiteindelijk als decoratie, een ander deel wordt uitgezet in de natuur. Klinkt heel nobel, maar vaak overleven die vlinders niet. Daarnaast laten sommige vlindersoorten zich moeilijk doorkweken. De poppen moeten uit de natuur gehaald worden om aan de vraag te voldoen. Een logisch gevolg hiervan is dat de vlindersoort uitsterft. Het kweken van vlinders is dus een typisch geval van greenwashing: het duurzamer laten lijken dan dat het daadwerkelijk is.

Zolang vlinders een trend zijn, zal de vraag en de industrie hiernaar blijven bestaan. Maar mijn ogen zijn geopend; ik kijk opeens heel anders naar mijn geliefde vlinders. Ze zijn allemaal ‘vermoord’, maar voor wat? Omdat ik, en naast mij vele anderen, ze zo mooi vind? Zodat ze in een lijstje ergens aan een muur mogen hangen? Ik ga mijn vlinders nu niet wegdoen, maar ik koop ook geen nieuwe meer. Tenzij ik 100% zeker weet dat ze een natuurlijke dood zijn gestorven – wat je dus vrijwel nooit zeker kunt weten. Gelukkig bestaan er genoeg alternatieven, zoals kunstvlinders of een afbeelding. Of wat dacht je van deze DIY? Bijna niet van echt te onderscheiden en net zo mooi.

 

Vlinders horen thuis in de natuur, niet aan de muur.

 

 

 

 

 

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *