Welke stof moet ik kiezen? De voor- en nadelen van kledingmaterialen op een rij

Welke stof moet ik kiezen? De voor- en nadelen van kledingmaterialen op een rij

Jaja, een gastblogger op Good For! Erik de Groot van sportkledingmerk Iron Roots neemt jullie mee in de wereld van (duurzame) stoffen. Wat zijn de voor- en nadelen van onder andere katoen, hennep en loycell?

De eigenschappen en milieu-impact van stoffen

Vandaag de dag zijn er veel opties als het gaat om kleding. Het komt in alle soorten en maten en dat vraagt dan ook om verschillende grondstoffen om deze kleding van te maken. In deze blog neem ik jullie mee in de wereld van deze materialen. Omdat er zoveel opties zijn, heb ik een keuze gemaakt van de meest gebruikte en meest interessante materialen: katoen, bamboe, hennep, lyocell & polyester.

Elk materiaal heeft zo zijn voordelen en nadelen. De belangrijkste zaken om naar te kijken zijn de eigenschappen en milieu-impact van de stoffen. Je wilt namelijk niet alleen weten of het lekker zit, maar natuurlijk ook wat voor effect het heeft op de natuur! 

Katoen

Stof:
+ zacht
+ veelzijdig te gebruiken (van t-shirts tot denim jassen)
+ goedkope productie
– minder sterk dan andere stoffen

Milieu:
–  insecticiden en pesticiden nodig
– veel water nodig (8000L/kg stof)

Katoen is op dit moment de meest gebruikte natuurlijke grondstof in kleding. In ongeveer 60% van alle kleding zit een gedeelte katoen. Dat komt met name omdat de katoenplant gemakkelijk om te vormen is tot stof en dat zorgt voor een goedkope productie. Daarnaast kan je hele zachte stof maken van katoen, evenals bijvoorbeeld denim jassen, waardoor het een zeer gewild materiaal is. 

Deze enorme productie zorgt alleen voor een aantal problemen: katoen is vatbaar voor ziekten en dus wordt het vaak besproeid met pesticiden en insecticiden om deze ziektes te voorkomen. Maar liefst 16%-25% (?!) van alle insecticiden wereldwijd worden gebruikt voor katoen. Daarnaast putten katoenplanten de grond waar ze op groeien uit van o.a. nitraten, waardoor er lange termijn problemen ontstaan. Een ander probleem is dat er voor 1 kg katoen ongeveer 8000 liter water nodig is. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld de 2100 liter water die nodig is voor 1 kg hennep. Een betere optie is biologisch katoen, want hiervoor worden namelijk geen pesticiden of insecticiden gebruikt. Deze optie is steeds meer in opkomst en lost al heel wat – maar niet alle – problemen op.

Bamboe

Stof:
+ zacht
+ ademt goed
+ antibacterieel

Milieu:
+ groeit enorm snel met weinig waterbehoefte
+ kan op veel plekken groeien
– vereist veel chemicaliën om stof van te maken 

Stof van bamboe is steeds populairder aan het worden. Sinds een aantal jaar is er een enorme opkomst geweest van merken die bamboe gebruiken in hun kleding. Dit komt met name door de duurzame uitstraling, omdat de stof zacht is, goed ademt en omdat het antibacteriële eigenschappen heeft.

Bamboe heeft een sterke stam en is daarom goed geschikt om te gebruiken in bijvoorbeeld bouwmaterialen. Je kan je wel voorstellen dat er heel wat bij komt kijken om stof te maken uit zo een stevige stam en dat is dan ook net waar de milieuproblemen ontstaan. Voor dit proces zijn er namelijk veel chemicaliën nodig. Daarnaast wordt in de productielanden niet altijd goed wordt gekeken of dit zonder afvalstromen gebeurt. Dit is dan ook de reden waarom merken als Patagonia afzien van het gebruik van bamboe en in plaats daarvan hennep gebruiken.

Hennep

Stof:
+ erg sterk
+ antibacterieel
+ ademt goed
– kan stug zijn, zeker als 100% stof

Milieu:
+ groeit enorm snel
+ vereist geen pesticiden of insecticiden
+ weinig water nodig (2100L / kg stof)
+ kan 3x meer stof halen dan katoen uit dezelfde oppervlakte

Hennep wordt al eeuwen gebruikt om zeilen, touwen en kleding te maken. Dat komt vooral omdat het een enorm sterke plant is die veel stevigheid biedt. Hoewel hennep dus vroeger veel werd gebruikt, zie je er nu niet veel kleding van. Dit komt met name omdat er andere stoffen kwamen zoals katoen en polyester, maar ook door de associatie die hennep heeft met de rookbare versie van hennep: cannabis. Hennep zelf bevat nagenoeg geen THC (het middel waar je stoned van wordt) en daarom is het alleen te gebruiken om bijvoorbeeld kleding van te maken.

Hennep groeit bij uit zichzelf en heeft dus weinig water, land en pesticiden nodig. Ten opzichte van alle andere materialen heeft hennep hierdoor de meest positieve impact op het milieu als grondstof. Net zoals bamboe is ook stof van hennep ademend en antibacterieel, wat ervoor zorgt dat je minder nare luchtjes krijgt als je de kleding draagt. Het enige nadeel aan de kleding is dat het wat stug kan zijn ten opzichte van andere stoffen.

Lyocell / Tencel

Stof:
+ ademt goed
+ zacht

Milieu:
+ bossen vaak duurzaam beheerd
+ minder water nodig dan katoen
+- chemicaliën zijn nodig, maar blijven grotendeels in productieproces

Lyocell (beter bekend van de merknaam tencel) is een stof die in opkomst is als vervanger voor huidige stoffen. Dit komt met name omdat het materiaal goed ademt en zacht is. Deze eigenschappen zijn fijn voor kledingstukken die direct op de huid liggen zoals t-shirts. Lyocell wordt gemaakt van eucalyptusbomen die opgelost en chemisch bewerkt worden tot stof. Nou denk je misschien meteen ‘chemisch = slecht’, maar in tegenstelling tot het productieproces van bamboe, is dat van lyocell een gesloten systeem, waardoor de milieu impact laag is.

Polyester

Stof:
+ veelzijdig
+ sterk
– broedplek voor bacteriën (dus meer nare luchtjes)

Milieu:
–  wordt gemaakt van olie en dat is natuurlijk nooit goed 😉
– vereist veel energie in productieproces
– microvezels komen vrij tijdens het wassen

Polyester is de meest voorkomende stof gemaakt van olie. Over de jaren heen zijn er veel varianten hierop gemaakt, waaronder: nylon, spandex & acryl. Net als katoen heeft polyester in de afgelopen 100 jaar een enorme groei doorgemaakt in de kledingmarkt. Het is zelfs zo dat polyester nu in meer dan de helft van de kleding zit die gemaakt wordt! Het nadeel van kleding dat gemaakt is van polyester is dat het voor nare luchtjes kan zorgen, omdat bacteriën zich goed op het materiaal kunnen vermenigvuldigen.

Naast dat het gemaakt wordt van olie is er nog een ander groot probleem met polyester: microvezels. Dit zijn hele kleine deeltjes plastic die vrijkomen door het wassen van polyester kleding en in de oceaan belanden. Daar worden ze daar opgegeten door zeedieren en eindigen ze op ons bord. Het ironische hierbij is dan ook dat er nu veel kledingmerken zijn die zich duurzaam profileren door gerecycled polyester te gebruiken, maar zich niet realiseren dat ze het alleen maar erger maken. Een schildpad kan een grote plastic fles niet opeten, maar microvezels afkomstig van kleding die gemaakt is van diezelfde fles wel …

Wat is nu de beste optie?

Kijkend naar de voor- en nadelen van de materialen is het maar net waar je op zoek naar bent. Hoe dan ook is het verstandig om te kijken naar natuurlijke stoffen die als vervanger kunnen dienen voor polyester, om zo microvezels te vermijden.

Als het om milieu impact gaat is er een duidelijke winnaar tussen deze stoffen: hennep. Het heeft weinig water- en land behoefte en er zijn geen schadelijke chemicaliën in de productie nodig: that’s the way to go! Ook lyocell is een goede optie door het gesloten productiesysteem en het duurzaam beheren van de bossen. Het grote nadeel is dat het aanbod van beide stoffen nog schaars is en je goed moet zoeken voor de kleding die je wilt hebben. Als je geen hennep of lyocell kan vinden, is biologisch katoen een beter verkrijgbaar en betaalbaar alternatief.

Over Erik:

“Mijn naam is Erik de Groot en ik ben oprichter van sportkledingmerk Iron Roots, waarmee wij uitsluitend gebruik maken van natuurlijke materialen. Met Iron Roots willen wij hét alternatief worden voor gebruikelijke sportkleding, die vaak van polyester wordt gemaakt. Dit combineren wij met een transparante keten, waarbij iedereen die werkt aan onze producten eerlijk behandeld en betaald wordt. Ons doel is om mensen en merken te inspireren om bewuster om te gaan met kleding.”

 

Bedankt Erik, voor dit interessante en leerzame artikel! 

 

 

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *