What to do met ongedragen kleding?

e9b586459b6d3f3abcacc3e0a6e1e8c7

Ben je à la Marie Kondo door je kledingkast gegaan en heb je daarbij een capsule wardrobe gecreëerd? Of heb je gewoon een stapeltje ongedragen kleding achterin de kast liggen? Gooi kleding niet zomaar weg, maar geef ze een tweede kans met deze handige tips!

Uit recent onderzoek is gebleken dat de derde wereldlanden een overschot aan onze afgedankte kleding hebben. De textiele vuilnisbelt wordt alsmaar groter. Wij gooien veel te snel en gemakkelijk kleding weg, wat een gevolg is van onder andere de fast fashion industrie. Kleding waarop we uitgekeken zijn deponeren we braaf in de daarvoor bestemde textielbakken. Vervolgens wordt een deel gerecycled, de rest wordt vernietigd of naar Afrika verscheept. En in Afrika zitten ze helemaal niet te wachten op die berg kleding… Hoogste tijd om kledingstukken een tweede leven te geven, in plaats van wegdoen. Maar hoe?

1. Vermaak ze
Ben je na een tijdje uitgekeken op die saaie zwarte top? Of vind je je skinny jeans niet meer zo leuk? Je kunt ervoor kiezen om naar de H&M te rennen voor nieuwe kledingstukken, maar echt duurzaam is dat niet. Wat veel leuker is, is om je kleding te vermaken! Knip bijvoorbeeld de pijpen van die skinny af en strijk leuke patches pp je zwarte shirt. Met een simpele DIY heb je binnen no time een nieuwe outfit!

04047f82c2526ab90aa37b4b80eabe38

2. Slaap erin
Heb je er wel eens aan gedacht om oude kleding te gebruiken als pyjama? Een oude joggingbroek en shirt zitten net zo fijn als een gloednieuwe pyjama. Dit scheelt weer geld en is tegelijkertijd ook duurzamer, want je hergebruikt de kledingstukken weer.

3. Als sport outfit
Zeg maar dag tegen die veel te dure sportkleding van Nike! Vanaf nu trek je gewoon oude T-shirts en tops aan tijdens het sporten. Misschien zie je er iets minder fancy uit, maar je bent aan het sporten dus who cares? 😉

4. Geef het aan een goed doel in Nederland
Ook in Nederland wonen er mensen die heel blij zijn met jouw tweedehands kledingstukken. Mensen die bijvoorbeeld onder de armoedegrens leven, of vluchtelingen die niets meer hebben. Het Leger des Heils organiseert samen met Jeans Centre Refujeans, een actie waarbij je je oude jeans kunt doneren in één van de Jeans Centre winkels. Die jeans wordt vervolgens via het Leger des Heils gedoneerd aan de vluchtelingen in Nederland. Meer info over deze actie vind je hier.

0636602b0fed455cb2bdccf3287d4fcc

5. Bewaar het
Oh, Marie Kondo zal nu waarschijnlijk gillend gek worden: maar waarom gooi je kleding weg? Alleen maar omdat je er nu op uitgekeken bent? Items waar je over twijfelt kun je beter ergens opbergen en later weer bekijken. Misschien vind je het kledingstuk juist weer helemaal te gek!

Wat doe jij met ongedragen kleding?

Volg:
Share

Plaats een reactie

  1. 31 juli 2017 / 20:44

    Hier ben ik het zo mee eens! Ik ben er niet voor om alles zomaar de deur uit te doen, als het je niet meer bevalt. Weg voor jezelf betekent immers niet weg voor de wereld. Het is altijd goed om alternatieven te zoeken. Daarom ben ik ook een groot voorstander van verkopen: zo heb je veel meer garantie dat je kleding bij iemand terecht komt die het echt gaat gebruiken.

    • 31 juli 2017 / 21:04

      Verkopen is inderdaad ook een goede! Ik heb daar zelf nog geen ervaring mee, hoewel ik er wel aan denk. Maar dan vraag ik me af in hoeverre anderen zitten te wachten op mijn oude kledingstukken, waarna ik ze meestal zelf een tweede leven geef. Waar verkoop jij je tweedehandsjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *