World Disco Soup Day gaat voedselverspilling tegen

DSC_0083blogheader

De wereld zit raar in elkaar. Aan de ene kant gaan mensen dood van de honger, terwijl de andere kant juist teveel voedsel heeft. Per jaar gooien wij Nederlanders ruim één derde van ons voedsel in de vuilnisbak, dat is dus zo’n 135 kilo per persoon. Voedselverspilling heeft grote ecologische, economische en sociale gevolgen. Hoog tijd dus om hier iets aan te doen!

Dat vonden de initiatiefnemers van Slow Food Youth Network ook. Zij organiseren in ruim 20 verschillende landen World Disco Soup Day. Tijdens dit event wordt er van overgebleven groente soep gemaakt, terwijl je los kunt gaan op de beats van de DJ. Op die manier probeert de organisatie op een leuke manier voedselverspilling op de kaart te zetten. Zaterdag 29 april was het World Disco Soup Day en wij waren erbij!

DSC_0079blog
Al het geredde groente en fruit, klaar om te transformeren naar een heerlijk soepje!

Op uitnodiging van de organisatie gingen wij naar BlueCity 010 in het oude Tropicana. Een ontzettend toffe plek op het gebied van duurzaamheid. Dat maakt het als dé perfecte locatie voor het event.

Op het event werd er flink gehakt en gesneden. Kilo’s groente én fruit werd er verwerkt tot soep. Naast soep kon je ook tosti’s krijgen van oud brood en sambal van geredde pepers. Wij hebben geproefd van de meest bijzondere soepen: van een fruitsoepje gemaakt van o.a. papaja, sinaasappel, grapefruit en gember, tot aan een asperge-kokossoep en een gazpacho. Yum!

DSC_0083blog

Ook stonden er kraampjes met interessante initiatieven en overheerlijke lekkernijen. Zo hebben wij koekjes gekocht die gemaakt zijn van chlorella of paddenstoelen. Klinkt smerig, maar niets is minder waar: dit is de healthy variant op zandkoekjes! Yours truly heeft tijdens het schrijven van deze blog de hele zak leeggegeten… Oeps! Ik ben ook tegen food waste, zullen we maar zeggen ;).  Ook zagen we een ontzettend tof initiatief van Fruitleather Rotterdam. Zoals de naam al zegt, maken zij leer van overgebleven fruit. Het proces staat nog in de kinderschoenen, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat er daadwerkelijk producten van het leer gemaakt worden, zoals schoenen en tassen.

DSC_0089blog
De veel te lekkere koekjes van chlorella en paddestoelen.
DSC_0084blog
De concepten van Fruitleather Rotterdam.
DSC_0093blog
Deze koekjes zijn gemaakt van oud brood!

Nadat we alles gezien hadden, besloten we naar huis te gaan. Maar niet zonder een goedgevulde doggy bag! Of eigenlijk soupie bag, want we kregen twee bakken vol soep mee naar huis, met nog eens een heerlijk kruidenmengsel erbij voor door de soep. Gratis en voor niets! Natuurlijk kunnen we zoveel soep niet binnen een dag op. Thuis hebben we de soep in meerdere bakjes verdeeld en in de vriezer gedaan. De komende tijd worden we dus nog regelmatig herinnerd aan World Disco Soup Day!

DSC_0091blog

DSC_0097blog

Bronnen:

Slow Food Youth Network

Damn Food Waste
NOS


 

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *