Zo maak je jouw badkamer duurzamer

Zo maak je jouw badkamer duurzamer

Duurzaam wonen, hoe doe je dat? Het kan best lastig zijn om je huis en leefgewoontes te verduurzamen, want: waar moet je beginnen? Er is zoveel waarop je moet letten. Energiezuinige lampen, de temperatuur een graadje lager, minder lang douchen… Stuk voor stuk goede gewoontes, alleen: het is niet genoeg. Wil jij graag duurzamer leven, maar weet je niet zo goed hoe? Begin dan in de badkamer! Deze ruimte is eenvoudig te verduurzamen. Hoe? Lees snel verder!

Waterbesparing

In de badkamer wordt het meeste water verbruikt. Tanden poetsen, douchen, de wc doortrekken… Stuk voor stuk activiteiten die veel water kosten. De kraan zet je natuurlijk uit tijdens het tandenpoetsen (deed je dat nog niet? Oei, dan heb je een lange weg te gaan…). Maar er zijn nog meer manieren om water en energie te besparen. Wist je dat je met douchen minder water verbruikt dan wanneer je in bad gaat? Kies er daarom voor om zo min mogelijk in bad te gaan.

Oké, douchen it is. Maar tijdens een douchebeurt is het nog steeds mogelijk om veel te verbruiken. Vervang daarom als eerste je oude douchekop voor een waterbesparende variant. Je verbruikt dan al tot 50% minder water! Gebruik daarnaast een douchetimer, zodat je precies weet hoe lang je onder de douche staat. Je kunt ook voor een warmte-terugwinsysteem (WTW) gaan. Dat systeem zorgt ervoor dat warm water door de warmtewisselaar stroomt, wat het koude water weer opwarmt.

Heb jij een lekkende kraan in de badkamer? Een open deur, maar repareer ‘m! Een lekkende kraan kan per dag tot een badkuip vol aan water verspillen.

Energiebesparing

Vervang de lampen in de badkamer voor zuinigere led-lampen. Led-lampen verbruiken tot 85% minder energie dan gloeilampen en gaan zo’n 20 jaar mee. Vergeet de lampen na het verlaten van de badkamer niet uit te zetten!

Heb jij een verwarming in de badkamer? Heerlijk! Helemaal nu het buiten zo koud is. Maar probeer de verwarming toch niet aan te zetten. Dankzij de stoom die tijdens het douchen vrijkomt is je badkamer binnen een mum van tijd verwarmt. Het moment dat je onder de warme douche vandaan stapt blijft koud; of je nu de verwarming aan hebt of niet.

Lichaamsverzorging

Op dit onderdeel kun je enorm besparen! Waarschijnlijk gebruik je verzorgingsproducten in een plastic verpakking, gebruik je wegwerp wattenschijfjes en een plastic tandenborstel. Hoog tijd om je verzorgingsproducten eens onder de loep te leggen!

Laten we beginnen met de wegwerp wattenschijfjes. Hoeveel gebruik je er op een dag? Bereken het gebruik eens van over een heel jaar. Dat is schrikken hè? Dag in dag uit gooien we met z’n allen flink wat wattenschijfjes weg. Verklein de afvalberg en stap over op herbruikbare wattenschijfjes. Deze wattenschijfjes zijn in verschillende varianten te koop en kun je gewoon in de wasmachine gooien.

Wat voor scrub gebruik jij onder de douche? In een hoop scrubs zit microplastic verwerkt. Deze microplastics komen allemaal in de zee, met allerlei negatieve gevolgen van dien. Kies daarom voor een scrubzeep zónder microplastics. Wat dacht je van een natuurlijke scrub met koffiegeur?

Probeer sowieso erop te letten zo min mogelijk verzorgingsproducten te gebruiken in een plastic verpakking. Wissel je douchegel om voor een oldskool blokje zeep. Naast douchegelvervangers zijn er ook shampoo bars die je haar net zo schoon kunnen wassen als de shampoo uit een plastic fles. De Lush heeft bijvoorbeeld een hoop verpakkingsvrije verzorgingsproducten. Wil je liever een zo natuurlijk mogelijk product gebruiken? Wij zijn fan van Werfzeep. Deze zepen zijn verpakkingsvrij en op basis van natuurlijke ingrediënten.

Heb jij je helemaal schoongepoetst onder de douche? Droog je af met een handdoek van biologisch katoen. Vervolgens is het tijd voor een deodorant! Ga alsjeblieft niet voor de spuitbus variant, maar voor een deoroller. En dan het liefst eentje zonder plastic verpakking. Wat dacht je van dit exemplaar met kurken verpakking? Die staat ook nog eens leuk in de badkamer!

Nu nog je tanden poetsen en je bent ready to go. Alle tandenborstels worden tegenwoordig gemaakt van plastic. Om de plastic soep te verminderen, kun je kiezen voor een tandenborstel gemaakt van bamboe. Bamboe is wel 100% biologisch afbreekbaar en is dus een duurzamer alternatief. Ook  je tandpasta is niet erg goed voor het milieu. In een hoop whitening tandpasta’s zitten microplastics verwerkt. Vervang die tandpasta dus voor een natuurlijkere variant zonder microplastics (en andere giftige stoffen!), zoals deze.

Op de website van Milieu Centraal kun je nog meer goede tips lezen over het verduurzamen van je lichaamsverzorgingsritueel.

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren waarop je de badkamer duurzamer maakt. Heb jij nog een goede tip? Laat het ons weten!

 

 

 

Volg:
Share

6 Reacties

  1. 1 maart 2018 / 10:03

    Mooi overzicht! Zoveel dingen zijn ook echt heel makkelijk om aan te passen of zelfs juist fijner in gebruik. Vooral zo’n deo van aluin vind ik echt fantastisch. Alleen korter douchen ben ik echt niet zo goed in, maar door niet zo vaak te douchen verbuik ik alsnog veel minder water dan een gemiddelde Nederlander 🙂

    • GoodFor
      1 maart 2018 / 10:13

      Kort(er) douchen, met deze kou ben ik er ook niet zo goed in… Goed van je dat je niet vaak doucht! Het is ook onnodig om elke dag onder de douche te staan. En inderdaad, een hoop dingen zijn eenvoudig aan te passen! Het lijkt heel moeilijk om duurzamer te leven, maar dat blijkt in de praktijk (gelukkig) echt mee te vallen 🙂

      • Alexandra
        3 maart 2018 / 07:03

        Heb net pas je blog ontdekt en door deze post ben ik al helemaal fan! 😀
        Ik las laatst nog een goede tip om water te besparen als je tóch wat langer wilt douchen: een emmer aan de zijkant neer zetten! Deze kan het overtollige water opvangen en dat kan je vervolgens aan je planten geven. Wel even de emmer een stukje verder zetten als je flink aan het zepen bent natuurlijk.

        Verder ben ik het met je eens dat er heel veel simpele stappen zijn die je kan zetten. Ik ben nu nog mijn voorraad spuit deo aan het opmaken, maar binnenkort eens op zoek naar een mileuwvriendelijkere variant! Lush schijnt ook hele lekkere te hebben. Ik maak wel al sinds twee jaar mijn eigen make-up remover van 50% rozenwater, 50% amandelolie en wat druppels castorolie (goed voor de wimpers!). Echt een aanrader!

        • GoodFor
          5 maart 2018 / 07:25

          Wat leuk dat je helemaal fan bent, daar worden we blij van 😀 Goed idee van de emmer, daar worden de plantjes ook weer blij van haha. En wat leuk dat je zelf je eigen make-up remover maakt! Dit recept ga ik even onthouden, wil namelijk graag meer natuurlijke verzorgingsproducten gaan gebruiken. Maar eerst even m’n stash opmaken!

  2. 2 maart 2018 / 10:28

    Wat een fijne tips en mooie foto’s! Ik vind korter douchen zó moeilijk met dit koude weer. In de zomer vind ik het niet zo lastig maar met die kou… Ik probeer nu een natuurlijke deo (van salt of the earth) en heb mijn verzorging ingeruild voor een eco versie. Vind het alleen jammer dat je naar mijn weten nog geen duurzame elektrische tandenborstel hebt haha.

    • GoodFor
      5 maart 2018 / 07:27

      Kort douchen in de winter, het lukt mij ook nooit zo goed… Hoewel het alsnog niet meer dan 10 minuten is (wat ik alsnog véél te lang vind, maar vergeleken met anderen valt het volgens mij wel weer mee). Ik heb ook zo’n behoefte aan een duurzame elektrische tandenborstel! Mss moeten we zelf maar wat op de markt brengen dan 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *