Eisen Stellen aan je Kleding met Project Cece

Zoals jullie weten (en anders bij deze) ben ik het afgelopen jaar veel bezig geweest met duurzaamheid, en dan vooral wat kleding betreft. Ik heb sindsdien een stuk minder kleding gekocht dan ik voorheen deed, denk beter na over mijn aankopen, en stel ook eisen aan de kledingstukken. Hoe ik dit aanpak? Dat lees je hier.

Heb ik het echt nodig…?

… Is de vraag die ik mijzelf stel als ik op het punt sta om een kledingstuk te kopen of te bestellen (vooral dat laatste is heel verleidelijk). Want ja, er is zoveel leuks te koop! Maar hoe beslis je dan of je iets écht nodig hebt of het alleen maar leuk vindt. Dit laatste komt vaak doordat je bepaalde kledingstukken die in de mode zijn veel ziet in campagnes van grote modemerken, in tijdschriften, op Instagram bij “de sterren” en natuurlijk in het straatbeeld. Hierdoor word je elke keer weer met je neus erop gedrukt, krijg je het gevoel dat jij het ook moet hebben (want hè, iedereen loopt ermee!) en ga je het dus uiteindelijk kopen. Dit heb ik zelf maar al te vaak gehad en vaak was ik toch een beetje teleurgesteld achteraf. Want mij staat het niet zo leuk als die ene Instagram girl of ik heb de kleding niet om het leuk mee te combineren. Zonde van je geld, maar ook van het materiaal en de gebruikte grondstoffen, want vervolgens ligt dit kledingstuk huilend in een hoekje in je kast. Maar hoe weet ik nou of ik een “impulsaankoop” of een echte goede investering doe? Ik stel mijzelf hiervoor de volgende vragen:

 1. Heb ik het al? Als je al een roze trui in de kast hebt hangen, waarom dan een nieuwe kopen? Niet zo leuk als shoppen in je eigen kledingkast.
  Tip: Vraag eens rond bij zussen, je moeder, vriendinnen, et cetera of zij misschien het kledingstuk wat jij wilt hebben in de kast hebben hangen. Steel het. Of vraag netjes of je het mag hebben/lenen, kan ook.
 2. Hoe kan ik het combineren? Het is natuurlijk ook belangrijk dat het item bij je andere kleding past. Koop je een glitterpanterjurk in het knal-paars, maar heb je verder alleen zacht-groene kleding (dit is echt een super goed voorbeeld), dan kan je beter die glitterpanterjurk laten hangen, want de kans is groot dat je hem met niks kan combineren. Tenzij je wel van een uitdaging houdt…
 3. Past het bij mij? Ik weet inmiddels dat jurkjes en rokjes niet echt mijn ding zijn. Nee, mij zie je vaker in een jeans of in een comfy wijde broek. Dus waarom zou ik dan nog rokjes gaan kopen, hoe leuk ik ze ook vind? Probeer uit te zoeken wat voor soort kleding altijd bij jou achter in de kast blijft hangen, met het kaartje er nog aan. Dit soort kleding hoef je dus niet meer te kopen.
 4. Geen vraag, maar probeer eerst een foto te maken van wat je graag wilt hebben (of op te slaan op je mobiel). Kijk af en toe naar de foto: is het item nog steeds even geweldig, of begint het eigenlijk een beetje stom te worden? Doe dit voor ongeveer een week. Vind je het kledingstuk dan nog steeds mega leuk, dan kan je toch overwegen om het te kopen. Vind je het opeens tegenvallen, koop het niet!

Eisen stellen met Project Cece

Oké, ik ben er inmiddels achter dat het item wat ik wil kopen nog niet in mijn kast hangt (of in die van me zus), dat het bij mijn andere kleding past en bij mij, en ik heb er goed over nagedacht en ik wil het écht nog steeds. Tijd voor stap 2, want ik koop geen fast fashion meer. Dit betekent dat ik eisen stel aan de kleding die ik koop en dus aan de merken waarvan ik koop. Het vinden van bewuste kleding kan soms best nog een klusje zijn. Een fijne website waarmee je een duidelijk overzicht hebt van je keuzes op het gebied van fair en eco fashion, is de website gemaakt door drie jonge enthousiaste studenten: Project Cece (staat voor Conscious Clothing). Op deze website is een groot aanbod fair en eco mode te vinden, allemaal aangeduid met een keurmerk. Op deze manier wordt het voor de bewuste consument makkelijker én leuker om duurzame en eerlijke kleding te kopen.

De labels die Project Cece gebruikt om de producten aan te duiden.

Om tot de conclusie te komen dat een kledingstuk, in mijn ogen, echt een waardevolle en duurzame investering is, kijk ik naar het volgende:

 1. Is de kleding onder veilige en eerlijke omstandigheden gemaakt? En hieronder versta ik dus dat de werknemers van de fabrieken in een veilige omgeving werken, zonder giftige stoffen, mét een eerlijk loon en een menselijke behandeling. Geen uitbuiting, geen mensonterende omstandigheden, geen kinderarbeid. Wat ik zelf ook leuk vind, is als de kleding bijvoorbeeld in Nederland wordt geproduceerd (met de hand) of in een kleinschalige fabriek / familiebedrijf in het buitenland. Kleinschalige productie is altijd beter dan fast fashion.
  Zie labels: eerlijke handel, steunt lokale bevolking en lokaal geproduceerd.
 2. Van welk materiaal is het item gemaakt? Stoffen als Tencel en Lyocell zijn fijne vervangers voor katoen, Cupro is een goede vervanger voor zijde. Maar ook bijvoorbeeld stoffen gemaakt van gerecyclede materialen zijn voor mij een must, zoals kleding gemaakt van gerecyclede plastic flessen of visnetten. Verder probeer ik zo min mogelijk wol, vrijwel geen leer en absoluut geen bont te kopen. Helaas zijn alternatieven op leer, zoals plastic, niet erg milieuvriendelijk. Daarom sta ik altijd open voor creatieve variaties op leer, zoals Pinatex van ananasbladeren of biodegradeerbaar plastic.
  Zie labels: milieuvriendelijk, dievriendelijk/veganistisch
 3. Is het productieproces + het vervoer van het item milieuvriendelijk(er)? Met nadruk op “-er”, aangezien het produceren van nieuwe producten nooit milieuvriendelijk is. Daarom zou ik eerst denken aan tweedehands, maar het item wat ik wil is niet altijd te verkrijgen in een tweedehandswinkel. Wanneer ik dan voor nieuw kies, probeer ik te letten op waar het product gemaakt is (vanwege milieuvervuiling door het vervoer), de stof waarvan de kleding is gemaakt, de verf/chemicaliën die zijn gebruikt (liever helemaal geen chemicaliën ofcourse), de uitstoot van de fabriek (of draait de fabriek op groene energie), de afvallozing, et cetera. Neem bijvoorbeeld het jeans merk MUD Jeans. Oude spijkerbroeken worden vermaakt tot nieuwe spijkerbroeken, water wordt opgevangen en hergebruikt en met de stoffen die overblijven wordt ook gewerkt. Zo wil ik het zien!
  Zie labels: milieuvriendelijk, lokaal geproduceerd
 4. Is het merk transparant? En nee, ik bedoel niet dat het merk alleen see-through kleding verkoopt, maar dat bovenstaande criteria duidelijk (en met harde bewijzen) terug te vinden zijn op bijvoorbeeld hun website. Wanneer een bedrijf vaag is, 12391819 keer gooit met het woord duurzaam en mij teveel aan greenwashing doet denken, koop ik het item niet.
  Hiervoor is geen labelmaar Project Cece geeft bij elk product wat je aanklikt een betere beschrijving waarom het duurzaam is, waar het gemaakt wordt, enzovoorts. Hoe handig!

Ik hoop dat deze tips je een beetje op weg helpen in de duurzame modewereld! Heb je zelf nog tips of tricks wat betreft het uitzoeken van écht bewuste kleding, let me know in the commments!

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *