Maak het niet te bont…

jonatan-pie-194859

Het is natuurlijk altijd al zo geweest, maar het lijkt wel alsof het dragen van bont in de modewereld steeds populairder wordt. Niet alleen de grote modehuizen zoals Moschino, MiuMiu en Gucci gebruiken bont, maar ook de “it-girls” laten zich regelmatig zien met een pluizig dier om zich heen gewikkeld.

bont4
Instagram MiuMiu.

Het feit dat er in deze tijd, in 2017, nog steeds gebruik wordt gemaakt van echt bont, terwijl er zoveel andere diervriendelijke mogelijkheden zijn, vind ik schokkend. In plaats van het goede voorbeeld te tonen en fake furs (of helemaal geen bont, echt of nep) te dragen, laten modellen als Bella Hadid en Kendall Jenner zich steeds weer zien met echt bont aan. Ik vraag mij af wat voor invloed dit heeft op de vraag naar bont, aangezien mevrouw Hadid en mevrouw Jenner beide miljoenen volgers hebben op Instagram (waaronder mijzelf). Jonge meiden (en jongens) laten zich vaak erg beïnvloeden door hun “voorbeeld”, ook qua kledingkeuzes. Nemen deze fans het voorbeeld aan de twee modellen en wordt bont hierdoor (nog) populairder? Ik hoop het niet.

bont3
Instagram Kendalljen.daily.

Er worden per jaar zo rond de 60 miljoen (!!!) dieren gebruikt voor het creëren van kleding met bont. Hierdoor zijn er al meerdere dieren met mooie vacht zeldzaam geworden of zelfs uitgestorven. Om ervoor te zorgen dat de bont-dieren niet uitsterven, worden zij in kooien gestopt om gefokt te worden. Vooral de nertsenfokkerij is groot in Nederland, zelfs de grootste van de wereld na China en Denemarken.

Per jaar worden er rond de 60 miljoen dieren geslacht voor hun bont.

We weten allemaal (althans, dat hoop ik), dat het verkrijgen van de dierenvellen een zeer dieronvriendelijke bedoeling is. Zo worden sommige dieren levend gevild (ja echt) en worden zij mishandeld en opgesloten in zeer kleine hokjes. Het opsluiten en de mishandelingen brengen veel stress met zich mee voor de dieren, waardoor zij telkens in rondjes blijven lopen en zichzelf verminken. Bij bijvoorbeeld vossen gaat het zelfs zo ver, dat wanneer zij afgemaakt moeten worden, dit gebeurd door de vossen te elektrocuteren via een ijzeren staaf in de anus. NIET normaal.

En waarom dragen wij bont? Omdat het luxe uitstraalt, het mooi eruit ziet en het lekker warm is. Gelukkig zijn er veel alternatieven, die wel diervriendelijk en warm zijn. Luxe? Mooi? Hoe kan je denken dat je er mooi uit ziet in een kledingstuk waar zoveel bloed aan kleeft? Hoe kan je denken dat een bontjas luxe uitstraalt, terwijl het alleen maar uitstraalt dat je geen hart hebt? Hoezo denken wij mensen dat wij het recht hebben om dieren dit aan te doen? Ik snap het werkelijk waar niet…

bont2
Instagram Bella Hadid.

Het dragen van bont is modieus en straalt luxe uit? How about NO.

Het nare is, is dat mensen soms kleding of accessoires kopen met het idee dat het nep bont is, terwijl het echt bont blijkt te zijn. Dit is natuurlijk een kwalijke zaak, die helaas toch veel te vaak voorkomt. Denk je een leuke pluizige sleutelhanger te kopen, is het opeens konijnenbont. Hoe ga je dat tegen?

Is mijn bont echt of nep?

Door te kijken naar hoe zacht en soepel het bont is. Is dit het geval, dan heb je te maken met echt bont. Nep-bont is namelijk vaak wat stroever en plakt soms een beetje. Ook kan je kijken naar de onderlaag, is deze van leer, dan heb je te maken met echt bont. Is deze van stof, dan heb je vaak te maken met nep-bont. Verder kan je nog op het bont blazen. Gaan de haartjes makkelijk uit elkaar en je ziet verschillende soorten haartjes, dan heb je echt bont in handen. Als laatste kan je nog de vuurproef doen, waarbij je voorzichtig de haartjes verbrand. Verschroeid en verschrompeld het bont, dan heb je te maken met echt bont. Gaat het smelten, stinken en blijven er bolletjes achter, dan heb je te maken met nep-bont.

En of je het nou met mij eens bent of niet, bont hebben we hier in Nederland niet nodig (want zó koud is het nou ook weer niet). Dus het laatste wat ik nog wil zeggen: koop gewoon geen bont!

Wil jij iets doen om de bontindustrie te stoppen, of wil je gewoon meer erover lezen? Ga dan naar de website van Bont voor Dieren.

Volg:
Share

Plaats een reactie

  1. 27 februari 2017 / 20:38

    Het ia inderdaad zo triest! En ik ik kan me er zo kwaad over maken. Soms lijkt het te onwerkelijk voor woorden wat wij mensen de dieren aandoen. Gelukkig zijn er blijkbaar ook mensen zoals jij die zich er sterk voor maken om die gruwelen te laten verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *