The Fab Girl Behind the Fab Collective

TheFabCollective_App_Lifestyle_Photo_0.jpg

Heb je een duurzaam idee, zoals schoenen ontwerpen van ananasleer of een kledinglijn ontwikkelen van volledig gerecyclede materialen? Ben je super creatief maar heb je geen idee hoe je een bedrijf moet opstarten? Dan is hier jouw redding: de mobiele app The Fab Collective.

Oké, iets specifieker: The Fab Collective is een sociale netwerk app exclusief voor duurzame mode professionals. Hier kun je ervaringen delen, van elkaar leren, contact leggen en samenwerking waar en wanneer je maar wilt. Gewoon, om het duurzame (mode-)bedrijfsleven iets makkelijker en leuker te maken.

Fab_ALL-02

De app heeft verschillende functies die professionals ondersteunen bij het runnen van hun bedrijf. Er is contactenlijst met alle belangrijke industry contacts die je maar nodig hebt, een event kalender, een boeken- en video bibliotheek, een job board, nieuws uit de industrie, een woordenboek met alle belangrijke terminologie en een feature waarin je je zelf kan bijscholen met alle benodigde informatie. Eigenlijk is het een soort Facebook voor duurzame modeliefhebbers, maar dan zonder vervelende advertenties en algoritmes, spamming en foto’s van de kat van de buurvrouw haar oma.

TheFabCollective_App_Lifestyle_Photo_4

Maar welk meesterbrein met een goed hart heeft dit allemaal verzonnen? Haar naam is Alexandra Popov, een jonge freelance fotografe uit Budapest. Al een aantal jaar is zij vegan en door haar werk raakte zij geïnteresseerd in duurzame en eerlijke mode. Terwijl zij werkte met duurzame ontwerpers als fotografe, kwam ze al snel tot de conclusie dat veel designers moeite hebben om hun hobby om te zetten in een succesvol merk, doordat zij zakelijke kennis en contacten misten. Hieruit kwam het idee naar voren voor een social networking app om de gehele duurzame modebranche met elkaar te verbinden. Zodat zij elkaar kunnen helpen door hun ervaringen uit te wisselen, van elkaar te leren, met elkaar in contact te komen en door samen te werken.  Het doel van Alexandra? Om duurzame professionals over de hele wereld met elkaar te verbinden, de flow van kennis te openen en een schakeling zijn voor samenwerkingen binnen de gehele industrie. Dit allemaal in één veilige plek, welke is gebaseerd op de community’s behoeften.

AlexandraPopov
Oprichtster van The Fab Collective Alexandra Popov.

Wat een interessante vrouw dacht ik meteen. Tijd voor een kort interview dus! Hieronder vijf vragen aan de oprichtster van The Fab Collective Alexandra:

Wanneer raakte je geinteresseerd in duurzame en eerlijke mode en veganisme? 
“Ik raakte geïnteresseerd in duurzame mode rond de zomer van 2016, toen ik samenwerkte met kleine emerging modemerken als freelance fotograaf in Budapest. Hiervoor was ik nooit echt bezig met mode, maar toen ik steeds meer tijd doorbracht met deze mensen en meer te weten kwam over de impact van de mode-industrie, wilde ik direct de mensen die een alternatieve oplossing bieden proberen te helpen.

Veganisme kwam in me op (ongeveer 3 jaar geleden) toen ik besloot om eens op te zoeken waar deze “trend” over ging. Ik bracht de dag door met het kijken van Youtube videos en huilen: toen ik de eerste paar videos had gekeken, verzamelde ik al het eten in mijn huis dat dierlijke producten bevatte en gaf ik het weg. Sindsdien kan ik het niet meer over mijn hard verkrijgen om met mijn geld animal cruelty aan te moedigen.”

Welke verandering zou je graag willen zien in de wereld?
“Ik zou graag zien dat iedereen een beetje minder self-centered wordt en meer bewust van het feit dat iets kopen altijd een morele daad is.”

Denk je dat je app helpt om dit te bereiken?
“Ik denk niet dat het echt helpt om dit te bereiken, maar het zal wel eerlijke mode professionals helpen om dagelijks hun werk en bedrijf te verbeteren. Hierdoor kan de industrie versterken, kunnen de bedrijven groeien en is het mogelijk om de boodschap van duurzame alternatieven te verspreiden naar het grotere publiek.”

Wie is jouw grootste inspiratie?
“Ik kan er eigenlijk niet één noemen. Elke keer raak ik geïnspireerd als ik iemand zie die zichzelf constant challenged en probeert om de wereld een beetje beter te maken.”

Heb je tips voor mensen die een bewuste levensstijl willen aannemen? 
“Het meest belangrijkste is om niet jezelf te hard aan te pakken als het je niet lukt om alles in één keer te veranderen. Probeer altijd te onthouden dat je niet te klein bent om een verandering teweeg te brengen. Alles komt samen, zoals een puzzel. Hoe meer we allemaal ons eigen deel doen – des te sneller zullen we een ecologie van leven creëren dat duurzaamheid promoot.”

Binnenkort start de Indigogo voor de de app van The Fab Collective. Via de website kan je je inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle ins and outs!

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *