Eco travel in Athene 

ESC_0218 (2)

Een aantal weken geleden ben ik (Lindsey) op vakantie geweest naar Griekenland. Allereerst gingen we naar het eiland Zakynthos, waar we een weekje verbleven in het prachtige Porta del Mar. Dit resort is niet per se een duurzame accommodatie, maar is wel een fijne plek om tot rust te komen. Vervolgens vlogen we (oeps, niet echt milieuvriendelijk…) naar Athene. Gelukkig konden we daar wel op de ecologische toer gaan!

De stad is perfect voor alle history geek’s: naast de beroemde Acropolis met al haar bezienswaardigheden, vindt je ook op onverwachte plekken ruïnes. Athene  leek op het eerste gigantisch, maar schijn bedriegt: we hebben alles te voet gedaan. In drie dagen hebben we ruim 60 kilometer afgelegd. Op die manier hebben we de uitstoot van onze vliegreis een beetje weten te composeren, toch? 😉 Dit is dan direct de eerste gratis tip die je van mij krijgt: doe alles met de benenwagen! Tenzij je echt ver uit het centrum zit, dan is het begrijpelijk dat je met het openbaar vervoer gaat.

Griekenland loopt qua duurzaamheid naar mijn idee nog een beetje achter. Het was op Zakynthos vrijwel onmogelijk om ecologische en duurzame producten te vinden. Heel af en toe spotte ik iets biologisch of zelfs iets veganistisch in de supermarkt, maar daar hield het wel een beetje bij op. In Athene was het ook een aardige speurtocht, maar met de smartphone in de hand is het toch gelukt. Ik heb de leukste op een rijtje gezet!

1. Avocado
Dit is m’n favo hotspot! When you’re in Athens… Ga dan vooral bij Avocodo langs. Hier kun je terecht voor lunch en diner, maar een gezond sapje of een lekker taartje tussendoor kan ook. Het restaurant is ontstaan door twee yoga-liefhebbers, die van mening zijn dat je op een duurzame, bewuste en lekkere manier kunt leven. Ook als je vegan of glutenvrij moet eten, ben je hier op het juiste adres. Op de kaart staat aangegeven wat glutenvrij, tarwevrij en vegan is. Mijn tips: ga voor de paella en neem als toetje de Avocado chocoladetaart. Daarna kun je naar je verblijf rollen, maar geloof mij: het is ’t waard!

avocado

Avocado
Nikis 30, Syntagma, 105 57

website

2. Freshline
Ben jij ook zo gek op de Lush? Vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan Freshline! Deze geweldige soap store verkoopt natuurlijke en organische huidverzorgingsproducten. Ook hebben ze handgemaakte zeep in allerlei soorten. Extra leuk: ze verkopen er zeep die ruikt naar typische Griekse nagerechten. Als dat geen leuk souvernirtje is, dan weet ik het ook niet meer…

Freshline
Ermou 30  10563

Website

3. BioShop
Ben je op zoek naar biologisch eten en lekkernijen? Of wil je graag ecologische huidverzorgingsproducten? Dan kom je zeker bij BioShop aan je trekken! De winkel ligt net uit het centrum en doet me qua collectie denken aan Holland & Barrett. Er hangt een relaxte sfeer en de medewerkers zijn er heel behulpzaam. Het is waarschijnlijk onmogelijk om deze winkel met lege handen te verlaten!

BioShop
Av Veikou 30 Galatsi 11147

website

ESC_0231 (2)

4. Nice ’n Easy
Op de tweede dag in Athene kreeg ik extreem veel trek in ijs. Het was over de 30 graden en ik had de hele vakantie nog geen ijsje gegeten. Enig nadeel: ik moet lactosevrij eten en wil meer veganistisch gaan eten. Aangezien vrijwel alle ijszaakjes die wij onderweg tegenkwamen geen vegan ijs verkochten, ging ik Google om raad vragen. Google vertelde mij dat je bij Nice ’n Easy vegan ijs kunt krijgen. Nice (and easy) (stomme woordgrap alarm). Eenmaal aangekomen, bleek het wederom een organic restaurant te zijn. Ik bestelde twee bolletjes ijs: hazelnoot en chocolade. Het ijs bleek op basis van olijfolie gemaakt te zijn. Ik ben een beetje sceptisch, maar dit bleek voor niets… Oh my god, wat was dit lekker! Het is denk ik het beste vegan ijs wat ik ooit heb gegeten. We besloten er ’s avonds te gaan dineren. Ook dit viel niet tegen: op de kaart staat aangegeven of iets vegetarisch, vegan of glutenvrij is. Ik ging voor een glutenvrije pasta én een salade. Mijn vriend, de ultieme carnivoor, koos een biefstuk. Ik gelukkig, hij gelukkig. Als toetje nam ik – je raadt het waarschijnlijk al- weer twee bolletjes hazelnoot- en chocolade-ijs.

niceneasy

Nice ’n Easy
Omirou 60, Athens, 106 72
website

5. Concept Store Art & Industry
Heb je zin om kleding te shoppen? Dat doe je bij Ermoú, de grootste winkelstraat van Athene. Je kunt er voor kiezen om te gaan shoppen bij de Zara, maar dat is natuurlijk niet duurzaam. Een beter alternatief is natuurlijk tweedehands shoppen. En die zit gelukkig ook op Ermoú, namelijk Concept Store Art & Industry! In deze vintage shop vindt je de fantastische items. Een retro pareltje scoren is toch veel leuker dan een one of a kind bij een grote winkelketen?

Concept Store Art & Industry
Ermou 116 10554

Website

ESC_0541 (2).JPG

Ben jij van plan om naar Athene te reizen?

Volg:
Share

Plaats een reactie

  1. 7 juni 2017 / 21:02

    Wat een leuke hotspots zijn dit! Ik wil heel graag nog een keer naar Athene, het lijkt me echt een prachtige stad. En dan heb ik mijn ´klassieke´ hoofdsteden gehad, haha! Ik houd je travel guide er dan in elk geval bij. Malou x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *