Vijf tips voor een groene kerst

Vijf tips voor een groene kerst

Maak er dit jaar geen witte kerst van, maar een groene! Volgens de weervoorspellers zit er sowieso geen witte kerst in dit jaar. Redenen genoeg dus om deze kerst eens éxtra groen te maken. Kerst en duurzaamheid gaan namelijk niet zo goed samen. De stapel cadeaus onder de kerstboom blijft maar groeien, dag in dag uit staat de kerstverlichting aan want ‘dat is zo gezellig’ en stoppen we ons in deze tijd van het jaar vol met eten. Consuminderen? In december weten we daar plots niets meer van…

En zeg nou zelf: word je nu echt gelukkiger van heel veel eten en cadeaus? Ik persoonlijk niet. Uiteraard geef en krijg ik cadeaus, kook ik een kerstdiner met voor- hoofd- en nagerecht en staat er een boom met kerstverlichting te pronken in mijn woonkamer. Maar ik vier kerst wel bewust. Zo hebben we lootjes getrokken, waardoor we maar één cadeau aan één persoon geven. Dat is wel een cadeau die hoog op de wishlist stond – geen prul dus. Daarnaast ga ik de komende feestdagen vega(n) eten. Ook koop ik al jaren geen nieuwe kerstoutfit meer. Alsof iemand nog weet wat ik vorig jaar aan had! We gaan met het openbaar vervoer naar familie reizen en ik zet de kerstverlichting alleen aan als ik in de kamer ben. Maar je kunt nog veel meer doen. Daarom deel ik vandaag 5 duurzame tips voor een groene kerst!

Maak er een groene kerst van – 5 tips:

1.Koop een boom met kluit…
…en zet ‘m na de kerst buiten, zodat je ‘m volgend jaar weer kunt gebruiken. Of adopteer er een. Zo’n adoptieboom gaat vier tot vijf jaar mee. De Groene Zus heeft ook een heel leuke duurzame optie: een plant die op een den lijkt. Heel het jaar door staat deze plant in de woonkamer. Rond kerst wordt de ‘huis-den’ volgehangen met versiering. Heb je toch liever een kunstboom? Een nieuwe is helaas ook erg vervuilend, dankzij de milieuonvriendelijke productie en het transport. Je kunt beter voor een tweedehands exemplaar gaan. Zorg er wel voor dat je er een koopt die je jarenlang wilt gaan gebruiken.

De ontzettend leuke kerstplant van De Groene Zus. ®De Groene Zus

2. Hergebruik je kerstdecoratie…
…of ga langs kringloop- en tweedehands winkels voor ‘nieuwe’ kerstdecoratie. Hoewel we ieder jaar weer lekker gemaakt worden met de nieuwste kerstdecoratie, is het écht niet nodig om elk jaar nieuwe kerstballen in de boom te hangen. Kun je jezelf toch niet bedwingen? Bij Sissy-Boy verkopen ze glazen ornamenten die op een duurzame en milieuvriendelijke wijze zijn geproduceerd. Vergeet ook de kerstverlichting niet! Ga voor LED-lampjes en laat de lampjes niet heel de dag door branden. LED-lampen zijn duurzamer én gaan langer mee.

3. Geef milieuvriendelijk geproduceerde kerstcadeaus…
…en koop niet teveel. Hou je aan het verlanglijstje van de ander en geef alleen hetgeen wat diegene echt graag wilt hebben. Let daarbij erop of het cadeau duurzaam geproduceerd is. Zo niet, ga dan op zoek naar een alternatief die dat wél is. Heb je inspiratie nodig? Wij hebben een duurzame gift guide gemaakt. Een andere optie is om een ‘ervaring’ te geven. Wat dacht je van een high tea voor je moeder of een avondje escape room voor je broertje?

4. Hergebruik inpakpapier…
…of gebruik een oud tijdschrift waar je je cadeau mee in kunt pakken. Gebruik je toch liever ‘vers’ papier? Ga dan voor duurzaam geproduceerd cadeaupapier. Paperchase verkoopt bijvoorbeeld cadeaupapier van gerecycled materiaal.

Pak je cadeaus eens in met oude kranten!

5. Maak een vega(n) kerstdiner…
…want dat is een stuk dier- en milieuvriendelijker. In december wordt er extra veel vlees en vis geconsumeerd. Want een kerstdiner bestaat traditioneel nu eenmaal uit verschillende vlees- en visgerechten. Maar ook zonder die hertenrollade en garnalencocktail kun je genieten van een kerstdiner! Check Blackbirds and Cakes, De Groene Meisjes en Lisa Goes Vegan voor een compleet plantaardig kerstdiner. Probeer tijdens de boodschappen te letten om biologische, lokale en fair geproduceerde producten. Wil je het nóg groener aanpakken? Kies dan voor verpakkingsvrij voedsel!

Dit waren mijn tips voor een groene kerst. Heb jij nog leuke ideeën? Laat het ons weten!

 

 

Volg:
Share

3 Reacties

 1. 19 december 2017 / 18:02

  Goede tips! En dat inpakpapier ziet er super leuk uit! Een fijne kerst gewenst zusjes ❤!

  • GoodFor
   19 december 2017 / 21:29

   Dankjewel Marlieke! Jij ook een heel fijne kerst <3

 2. 20 december 2017 / 00:31

  In Leiden heb je dus een kerstbomenasiel waar je je boom met kluit na de kerst heen kunt brengen. Bij het ophalen volgend jaar betaal je een tientje ‘logeerkosten’, zeg maar. Ideaal als je geen tuin hebt. Je kunt er zelfs weesbomen adopteren! Dat wilde ik eigenlijk zelf doen dit jaar, maar ik heb uit tijdgebrek de lampjes in een kamerplant gehangen. Ook erg gezellig. Mooi inpakvoorbeeld geven jullie! oude landkaarten uit atlassen zijn ook fijn pakpapier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *