Review: De Verborgen Impact

Review: De Verborgen Impact

Ben jij, net als wij, bezig met duurzaamheid? Eet je geen vlees meer vanwege het milieu? Koop je alleen nog maar sustainable fashion en verpakkingsvrije producten? Dan ben je best lekker bezig. Pak je deze zomer ook het vliegtuig? En denk je dat je nu nog steeds goed bezig bent? Eeehh, wrong! Dit – en nog meer ‘pijnlijke’ feiten – zijn terug te vinden in het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn.

Onze verborgen impact

Als consument hebben we veel meer impact op het milieu dan we denken. Een groot deel van onze impact vindt buiten ons zicht plaats. Denk aan de productie en transport van goederen. We hebben geen idee wat dat met de wereld doet. We zien slechts 21% van onze impact; de overige 79% is verborgen. Pas als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je echt aan de slag met het verduurzamen van je lifestyle. Dit boek geeft je handvatten en tips om daadwerkelijk een duurzamer leven te gaan leiden.

Babette Porcelijn heeft in samenwerking met onderzoeksinstituten CE Delft en Ecofys berekent wat voor impact het dagelijks leven van de gemiddelde Nederlander heeft. Hieruit is de ‘Impact top 10’ uit voortgekomen. Een eye-opener: wist je dat het produceren, transporteren en consumeren van spullen het meest vervuilend is? Denk aan elektronica zoals een nieuwe smartphone, maar ook aan kleding en gebruiksvoorwerpen. Daaropvolgend komen vlees en wonen.

Review

De Verborgen Impact is een helder boek met duidelijke uitleg en goede onderbouwing. Het boek leest lekker weg dankzij het eenvoudige taalgebruik en heldere indeling. Babette Porcelijn drukt je met de neus op de feiten – wat soms zeer ongemakkelijk voelt. In het eerste deel van het boek leer je meer over het fenomeen ‘verborgen impact’. Babette laat zien hoe de impact op wereldschaal werkt. Vervolgens neemt ze je mee naar je eigen leven en gaat ze dieper in op de vier meest vervuilende sectoren.

In het tweede deel van het boek onderzoekt Babette de gevolgen van onze impact voor de planeet én voor onszelf. We overschrijden de draagkracht van moeder Aarde. Hoe groot is die draagkracht eigenlijk en hoeveel gaan we er overheen? In het laatste hoofdstuk van dit deel vertelt Babette wat de gevolgen zijn voor ons (toekomstige) dagelijks leven.

Het derde, en tevens laatste, deel gaat over hoe we het kunnen oplossen. We moeten niet aan symptoombestrijding doen, maar we moeten de daadwerkelijke oorzaken aanpakken. In het eerste deel zoekt Babette oplossingen voor de overheid, het bedrijfsleven en de consument. In het laatste hoofdstuk van dit deel helpt ze je op weg om je eigen dagelijks leven te verduurzamen. Wat kun je doen en waarmee kun je het beste beginnen? Hoe doe je dat? Hoeveel zou je moeten veranderen om duurzaam te zijn? Op deze vragen krijg je in dit deel antwoord.

In het boek wordt veel gebruik gemaakt van visuele grafieken en tabellen, waardoor je een beter beeld krijgt bij de tekst. Babette neemt de blinde vlek weg en schrijft waarop het staat. Dankzij haar praktische tips kun je direct zelf aan de slag met het verduurzamen van je lifestyle.

Wat ik onder andere geleerd heb van De Verborgen Impact:

 • Eén van de grootste veroorzakers van de vervuiling door microplastics op land is slijtstof, wat afkomstig is van autobanden. Een deel van de slijtstof vliegt als fijnstof de lucht in. De rest komt terecht op de bodem rond de wegen, via het regenwater in het riool of het in het oppervlaktewater. Autorijden is daarom niet alleen vervuilend vanwege de benzine en de uitstoot, maar ook vanwege bandenslijtage. En dan benoem ik nog niet eens de impact van de productie en transport van nieuwe auto’s.
 • Verpakkingen van groente dragen voor zo’n 10% bij aan de impact. De inhoud (voedsel dus) zelf veroorzaakt bijna 90% van de milieu impact. Als we dus een tomaat in de productieketen verliezen, heeft dat een grotere impact dan wat die verpakking zelf heeft. Dankzij verpakkingen gaat minder voedsel verloren, waardoor verpakkingen duurzamer zijn dan een hoop mensen denken.
 • We leven in Nederland alsof we vier aardes hebben. Dit houdt in dat we de draagkracht van de planeet overschrijden, wat slecht is voor de economie, gezondheid en veiligheid.
 • Een elektrische auto is helemaal niet zo duurzaam. Het productieproces is ontzettend vervuilend en een elektrische auto is alleen maar ‘groener’ als je op groene stroom rijdt. Dankzij de elektrische auto verandert de impact, we gaan er milieutechnisch niet per se mee vooruit (spot de woordgrap ;))
Photobomber Loulou vond ‘m ook erg interessant 😉

Voor mij was dit boek een echte eye-opener. Ik dacht dat ik goed bezig was, maar toen ik mijn eigen impact berekende, kwam ik erachter dat vrijwel al mijn eco-positieve keuzes teniet worden gedaan door het vele vliegen wat ik het afgelopen jaar heb gedaan. Oei! Tijdens het lezen van dit boek kreeg ik een nog sterkere drang om zo duurzaam mogelijk te leven. Zoals ik al in mijn jaaroverzicht heb geschreven, vind ik het erg lastig om niet meer met het vliegtuig op vakantie te gaan. Maar op andere gebieden kan ik zeker nóg duurzamer worden. Ik probeer al zo min mogelijk nieuwe spullen te kopen, maar dit boek sterkt me om nog vaker voor tweedehands spullen te gaan. Of om gewoon helemaal niets te kopen. Ook wil ik meer gaan letten op waar mijn voedsel vandaan komt. Lokaal geteeld voedsel is veel beter. Dit boek zette mij echt tot het herevalueren van mijn levensstijl. Of je nu wel of niet bezig bent met een duurzame levensstijl, ik weet zeker dat je veel leert van dit boek. De Verborgen Impact is  een boek die niet in de boekenkast mag ontbreken! Een dikke vette aanrader wat mij betreft.

 

Volg:
Share

4 Reacties

 1. 19 januari 2018 / 10:39

  Goed boek hè? Ik raad hem ook aan iedereen aan. Heeft me zoveel inzicht gegeven! Ik had precies hetzelfde met vliegen en oef, zelfs spullen was bij mij nog vrij erg voor een semi-minimalist. Heel pijnlijk inzicht, maar het goede nieuws is dat ik nu wél weet hoe ik effectief kan verduurzamen. Niet meer prutsen in de kantlijn, maar écht verschil maken. Dat is ook juist weer motiverend 🙂

  • GoodFor
   19 januari 2018 / 12:42

   Precies! Dit boek heeft mijn ogen ook echt geopend. Voorheen deed ik alles op een ‘onderbuikgevoel’, maar vanaf nu kan ik daadwerkelijk aan de slag met het verduurzamen van mijn lifestyle! 🙂

 2. Johnd175
  26 april 2018 / 19:33

  Very neat article post.Much thanks again. Much obliged. bkcgfdbdadac

 3. Johnk279
  26 april 2018 / 19:34

  I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is wonderful, the articles is really excellent D. Good job, cheers agedeefgeabe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *