Green Jeans

background-blue-jeans-7

Iedereen heeft er wel een (of een stuk of tien): jeans. De spijkerbroek is al jaren niet uit het modebeeld weg te denken. Niet zo gek ook, de broeken zitten vaak lekker en passen overal bij. Maar weet je ook hoe jouw favoriete jeans gemaakt wordt? En is dit productieproces wel goed voor het milieu en de natuur?

Spijkerbroeken worden gemaakt van een sterke katoenstof, ook wel denimstof genoemd. De stof wordt blauw geweven door gebruik te maken van het pigment indigo. Indigo is oorspronkelijk afkomstig uit verschillende soorten planten, maar tegenwoordig wordt het synthetisch geproduceerd. Indigo is moeilijk oplosbaar en om het als kleurmiddel te gebruiken moet het eerst een chemisch proces ondergaan. Stoffen die hierbij worden toegepast zijn vaak giftig, zoals chloroform, natriumhydroxide, kaliumhydroxide, zwavelzuur, et cetera. Waarom het maken van jeans slecht kan zijn voor mens en milieu, ligt meer aan het productieproces dan aan indigo zelf.

De stof waarvan een jeans gemaakt is, namelijk katoen, neemt moeilijk verf op. Om dit toch te laten gebeuren is er veel water nodig. En, een jeans is natuurlijk niet af zonder wassing. Populair is het stonewashen. Dit gebeurd door de spijkerbroek te wassen met een puimsteen, maar het gruis wat hierdoor ontstaat moet weer uit de broeken worden gehaald. Hiervoor is ook weer veel water nodig. Het produceren van één katoenen spijkerbroek kost wel zo’n 7000 liter water. Dit is evenveel water als dat je gemiddeld per 10 jaar gebruikt (!!!).  Verder worden er zeer veel bestrijdingsmiddelen gebruikt voor katoen, wat ook weer slecht is voor het milieu en de gezondheid van de katoenplukkers. Tevens maken de fabrieken waar spijkerbroeken worden geproduceerd vaak gebruik van kinderarbeid en lozen zij (vooral de Chinese fabrieken) hun chemische afval in rivieren en beken.

Wanneer je nu denkt nooit meer een spijkerbroek te kunnen dragen zonder je schuldig te voelen voor het milieu, kan je gerust ademhalen. Er zijn ook duurzame jeansmerken! Deze spijkerbroeken worden op een duurzame manier geproduceerd en worden  tevens fairtrade gefabriceerd (twee vliegen in één klap). Zo worden sommige spijkerbroeken gemaakt van biologisch katoen. Echter is dit nog steeds katoen, waarvan de productie veel water en energie kost. Daarom zijn er tegenwoordig ook broeken die gemengd worden met biologisch katoen en andere milieuvriendelijke stoffen, waardoor er minder gebruik wordt gemaakt van katoen. Ook wordt de indigoverf gemaakt van suikers of bacteriën, wat minder schadelijk voor het milieu is. Bij ecologische broeken wordt het stonewashen ook op een andere manier gedaan, waarbij gebruik wordt gemaakt van enzymen in plaats van de puimstenen. Dit alles zorgt voor verminderd water en energie gebruik. De eco-jeans zijn te herkennen aan het EKO Sustainable Textile keurmerk en het Ecolabel.

Hieronder een aantal ecologische jeansmerken:

  1. Kuyichi

Kuyichi’s jeans worden gemaakt van 72% biologisch katoen en 65% van hun materiaal is als milieuvriendelijk geclassificeerd.

5850623_300x300

  1. Mud Jeans

Mud Jeans is een Nederlands merk en maakt gebruik van biologische en gerecyclede materialen. Verder vallen ze op vanwege hun eerlijke arbeidsomstandigheden. Ook een leuk feitje, je kan hier een jeans leasen! Hiervoor betaal je elke maand een bepaald bedrag en na een jaar kan je kiezen: de broek houden, ruilen voor een andere of terug sturen. Wanneer je hem terugstuurt of ruilt wordt de broek gerecycled of opnieuw gekocht.

mud-jeans-logo-2015

  1. Nudie Jeans

De jeans van Nudie Jeans worden gemaakt in Italië en de grondstoffen komen ook hier vandaan. Verder houdt het bedrijf goed bij hoe duurzaam zij zijn en houden zij zich aan de Fair Wear Foundation gedragscode.

brand

  1. Kings of Indigo

K.O.I. is ook een Nederlands merk wat gebruik maakt van biologisch katoen. Tevens recyclen zij hun proces materiaal waardoor er geen nieuwe stof geproduceerd hoeft te worden en zijn ze ook lid van de Fair Wear Foundation.

Kings_Of_Indigo1229

Als laatste (en belangrijkste) tip wil ik je nog meegeven: koop een tijdloze, lekker zittende spijkerbroek die jaren mee gaat! Laat je oude versleten jeans repareren of koop er eentje vintage. Zo hoeven er minder broeken gemaakt te worden, wat weer beter is voor het milieu. En hoef jij minder lang te twijfelen over welke jeans je nou weer aan moet.

Volg:
Share

Plaats een reactie

  1. Pingback: Hoogwater |
  2. Pingback: Denim trend 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *