Plastic (not so) fantastic

Glitter_close_up

Dat er plastic in cosmetica zit, is al langere tijd bekend. Dat dit slecht is voor het milieu en je eigen gezondheid, is ook allang bekend. Toch vind je nog vaak plastic (gerelateerde) ingrediënten in vele cosmetica. Maar in welke producten zitten deze plastics en waarom? En waarom is het schadelijk? Zijn er alternatieven?

Als je weleens scrubcrème gebruikt, weet je dat hier harde bolletjes in zitten die je huid glad maken. Deze bolletjes zijn van plastic en worden microplastics genoemd. Wat je misschien niet wist, is dat deze microplastics ook in gezichtscrèmes, reinigingsgels, peelings, lenzenvloeistof, tandpasta en make-up voorkomen.  Zo zitten er plastic bolletjes in oogschaduw, mascara, eyeliner en lipgloss. En belangrijk met dit mooie weer, er zitten ook microplastics in vele zonbeschermingsproducten. Je kunt deze plastics herkennen op de ingrediëntenlijst van je product aan onder andere polyethylene, polypropylene, nylon-12 en polyethyleen terephtalaat.

Waarom de microplastics worden toegevoegd aan cosmetica producten verschilt per product. Bij een scrubcrème of peeling is het duidelijk dat de plastics zorgen voor de milde schurende werking van het product. Het schuren reinigt de huid en werkt verzorgend, aangezien het schuren de bloedsomloop stimuleert. Ongeveer hetzelfde verhaal geldt voor tandpasta’s, hierin zorgt de schurende werking van de microplastics voor gladdere tanden. De werking van plastics in bijvoorbeeld mascara is weer anders. Microplastics in mascara zorgen ervoor dat de mascara blijft zitten op de wimpers en het waterproof is.

Wanneer je een scrub gebruikt onder de douche, verdwijnen de microplastics via het doucheputje het rioolwater en de waterzuiveringsinstallaties in. De microplastics zijn te klein om opgevangen te worden door het zuiveringssysteem, waardoor de plastics in de zee terecht komen. Samen met andere plastics komen deze microplastics bij elkaar in de oceaan, waar zij de bekende Plastic Soup vormen. In de gehele oceaan bevinden zich zo’n vijf triljoen drijvende plastics, die samen 250.000 ton wegen. Het plastic in de Plastic Soup wordt steeds kleiner, waardoor uiteindelijk zeedieren het plastic binnenkrijgen via hun voedsel. Gifstoffen uit de oceaan binden zich aan microplastics. Vissen zien de microdeeltjes aan voor plankton en eten deze op. Vissen worden weer gegeten door vogels en ook belangrijk: door ons. Zo komt het microplastic vanuit je douche, weer terecht op je bord.

Maar wat zijn dan de alternatieven voor de microplastics? Als scrubdeeltje kunnen bijvoorbeeld vruchtenpitten, zand, gemalen notenschillen, zoutkristallen en gemalen bamboe worden gebruikt. Dit zijn al aardig wat alternatieven. Toch gebruiken veel bedrijven nog steeds plastics in hun cosmetica. De reden hiervoor is, is dat plastics makkelijker en goedkoper te produceren zijn voor een bedrijf. Gelukkig is de politiek al voor een langere tijd bezig met het onderwerp en wordt er geprobeerd gebruik van microplastics in cosmetica te verbieden in Nederland. Ook zijn er enkele organisaties actief die zich inzetten voor een plastic vrije oceaan en plastic vrije cosmetica. Voorbeelden hiervan zijn de milieuorganisatie Plastic Soup Foundation en de Stichting Noordzee. Deze twee organisaties hebben samen de campagne Beat the Micro Bead gestart, waarin ze mensen proberen bewust te laten worden over microplastics. Op hun sites zijn lijsten te vinden met producten die plastic bevatten. Tevens bestaat er een Beat the Micro Bead app voor Android en iPhone, waarmee je een cosmetica product kan scannen op eventuele plastic ingrediënten. De campagnes lijken te helpen, aangezien er steeds meer bedrijven zijn die microplastics mijden. Deze producten kun je herkennen aan biologische keurmerken zoals BDIH en het Zero-logo van de Plastic Soup Foundation.

Voor meer informatie over plastics in cosmetica:

http://www.beatthemicrobead.org/nl/

http://www.plasticsoupfoundation.org/en/

http://www.noordzee.nl/

http://unep.org/gpa/documents/publications/PlasticinCosmetics2015Factsheet.pdf (voor een volledige lijst van ingrediënten die plastic bevatten).

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *