Groene Dingen #1

groene dingen

Op Facebook, Instagram en gewoon op het internet kom best vaak initiatieven tegen die de wereld proberen een beetje beter te maken. Deze duurzame initiatieven en ideeën verdienen een podium, want wat is nou beter dan een bedrijfje beginnen voor jezelf en ook nog eens bezig zijn met wat voor impact je hebt op de wereld? Daarom bestaat er vanaf nu een nieuwe rubriek op Good For: Groene Dingen. Wil je weten welke duurzame initiatieven onze aandacht hebben getrokken, lees dan hieronder verder.

Plastic Free July

Deze challenge, die in juli van start gaat (ja, dat is morgen al!), probeert ons in te laten zien dat wij veel te veel plastic gebruiken. Een goed voorbeeld is verpakking van eten: je loopt in de stad, hebt dorst en koopt een plastic flesje met Ice Tea. Dat plastic flesje gooi je vervolgens weer weg. Dit soort dingen gebeuren de hele dag door, er wordt namelijk 250 miljard (!!!) kilo per jaar aan plastic geproduceerd. Er drijft zo’n 5 miljard plastic in de oceanen en elke dag komt er meer bij. Al dit plastic afval heeft een enorme impact op de aarde en haar bewoners, vandaar dat er steeds meer mensen proberen hun plastic consumptie te verminderen. En de Plastic Free July challenge is er om je hierbij te helpen. Je schrijft je in voor de challenge via hun website, neemt de Pesky Plastics Quiz om erachter te komen waar jouw plastic vandaan komt, je kiest een manier hoe jij jouw plastic vrije maand wilt aanpakken via de Action Picker en vervolgens is het de bedoeling dat je anderen aanzet om ook mee te doen! Like de Facebook-pagina van de organisatie, zodat je je ervaring kan delen met anderen. Ondertussen krijg je de hele maand door tips en tricks, maar ook bijvoorbeeld recepten, van Plastic Free July. Op de website van Plastic Free July kan je ook veel tips over plastic vrij leven. Ga jij de uitdaging aan?

Image result for plastic free july

Swopster

Heb je laatst je kledingkast opgeruimd, doe je veel kleding weg omdat je het niet meer leuk vindt, maar wil je er nog wel wat voor terug? Dan ben je bij Swopster aan het juiste adres. Swopster is een initiatief van Jilly en heeft iets weg van Marktplaats, maar dan handiger. Op de website kan je zelf je overgebleven kleding aanbieden, maar je kan natuurlijk ook andermans kleding kopen. Via een handig overzicht kan je kiezen voor een bepaalde categorie (jurken, broeken, schoenen, noem het maar op), voor een specifieke maat, de conditie van het product (nieuw, weinig gedragen, et cetera) en de prijs. Grootste pluspunt, Swopster is betrouwbaar. Via Marktplaats heb ik zelf altijd het idee dat ik door iedereen wordt opgelicht, maar bij Swopster kan je er zeker van zijn dat je niet wordt belazerd. Het doel van Swopster is om kleding die niet meer gedragen wordt een nieuw leven in te blazen, om zo bij te dragen aan een duurzamere wereld. Want wat is nou beter dan vintage/tweedehands shoppen? Dus ben je nog naar het perfecte zomerjurkje op zoek, neem dan eerst even een kijkje in de shop van Swopster!

Swopster heeft ook een handige gratis app om lekker te swoppen (voor Android en voor Apple).

Image may contain: phone, flower and text

ZoekGroen

Een paar maanden geleden gebruikte ik nog Ecosia, omdat ik dacht: ik loop zoveel te Googlen, kan er net zo goed dan iets “goeds” mee doen. Helaas bleek Ecosia toch minder duurzaam dan ik dacht. Niet alleen omdat de resultaten die ik kreeg bij een zoekactie nooit toonde wat ik zocht en ik dus alsnog ging Googlen, maar vooral omdat bleek dat de zoekmachine gebruik maakt van de servers van het totaal niet duurzame Bing. Nadat ik een aantal artikelen had gelezen hierover en de eindconclusie van elk artikel was “ga maar weer via Google zoeken (die op groene energie draait)”, ben ik weer over gegaan op Google. Maar er is nu een nieuwe duurzame zoekmachine opgestaan, namelijk ZoekGroen.nl! Deze zoekmachine, een initiatief van de Nederlandse Sjoerd, maakt gebruik van de servers van Google, maar doneert de advertentie inkomsten voor 95% aan het herstellen van waterkringlopen en natuur in woestijngebieden en het nieuw aanplanten van bomen. Doordat het zoeken eigenlijk via Google gaat, krijg je gewoon de zoekresultaten die je wilt (wel zo handig). Dus, stel snel je startpagina in op ZoekGroen.nl en ga lekker googlen naar katten en tegelijkertijd bomen planten.

Zoeken

Hebben jullie nog leuke initiatieven ontdekt of heb je er zelf eentje? Laat het weten in de comments!

 

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *