Groene Dingen #15

Groene Dingen #15

Long time no Groene Dingen! Niet dat er op duurzaam gebied niks gebeurd – in tegendeel zelfs. Maar ik (Lindsey) heb het gewoon erg druk, waardoor het op Good For wat stiller is. Maar met deze nieuwe Groene Dingen is daar verandering in gekomen! Ben je benieuwd welke duurzame initiatieven er momenteel spelen? Wij hebben wat groen nieuws voor je uitgelicht.

Slow Fashion Season

Zoals je waarschijnlijk al weet, is de (fast) fashion industrie ontzettend vervuilend. De industrie draagt voor ruim 8% mee aan de opwarming van de aarde en is de op twee na grootste vervuiler van schoon water. En dan hebben we het nog niet gehad over de werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders in deze industrie… Tijd voor actie! Dat vindt ook CollAction, initiatiefnemer van Slow Fashion Season. CollAction roept 10.000 mensen op om tijdens de Slow Fashion Season drie maanden lang geen nieuwe kleding te kopen. Daarmee wordt in totaal 360 miljoen liter water bespaart en de Co2 uitstoot met 1.440.000 kg verkleint. We horen je denken: Drie maanden lang NIKS kopen, hoe ga ik dit overleven?! Wees niet bang: tweedehands mag wel (want daar zijn natuurlijk geen nieuwe grondstoffen bij te pas gekomen). De actie gaat pas van start wanneer er daadwerkelijk 10.000 mensen zich hebben ingeschreven. Momenteel staat de teller op bijna 1700 deelnemers. Wil jij jezelf uitdagen drie maanden geen nieuwe kleding te kopen? Schrijf je dan in voor de Slow Fashion Season en spread the word! Want in je eentje maak je misschien niet zoveel verschil, maar met z’n allen wel!

The Good Roll

Ben jij ook bezig met het verminderen van je plasticconsumptie, maar vind je het lastig om huishoudelijke artikelen plasticvrij aan te schaffen? Dan hebben we goed nieuws: The Good Roll is het eerste toiletpapier-merk die 100% plasticvrije toiletpapier verkoopt! En wist je dat er dagelijks 270.000 bomen gekapt worden voor de productie van toiletpapier? Het wc-papier van The Good Roll is daarom gemaakt van 100% gerecycled papier – en is dus boomvriendelijk. Dit klinkt al goed, maar The Good Roll heeft naast het milieuaspect nog een sociale missie: veilige en schone toiletten voor iedereen! Het bedrijf gebruikt 50% van de nettowinst voor de bouw van toiletten in Oost-Afrika. En dat is hard nodig: er zijn namelijk wereldwijd 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige en schone toiletten. Dat is ruim 32% van de wereldbevolking! In samenwerking met Simavi wilt The Good Roll zoveel mogelijk mensen toegang geven tot veilige en schone toiletten. En last but not least: van de verpakkingen word ik heel blij! Wil jij je toiletbezoek ook opfleuren voor jezelf, het milieu én de Afrikaanse bevolking? Het wc-papier van The Good Roll vindt je o.a. bij de Jumbo of bestel je online.

Nieuw vegan ijs van Abbot Kinney’s

Food news is, wat mij betreft, altijd heel goed nieuws! Zo ook nu, want het Amsterdamse merk Abbot Kinney’s heeft een nieuw plantaardig ijsje gelanceerd. De Almond Frostick is een vegan ijsje op basis van amandelen en omhult met een dikke laag Fairtrade Belgische chocolade mét stukjes amandelen. Het ijsje heeft een subtiele hint van marsepein (OH.MY.GOD). Daarnaast bevat dit ijsje alleen maar natuurlijke ingrediënten, is het vrij van zuivel, gluten en soja en is de kleine hoeveelheid toegevoegde suiker afkomstig van biologische suikerriet en rijst. Het houten stokje en de papieren verpakking van de Almond Frostick dragen het FSC-keurmerk, de plasticverpakking is recyclebaar en kan bij het plastic afval. Abbot Kinney’s heeft een missie met haar Almond Frostick. Met de hashtag #stickupforyourplanet roept het bedrijf deze zomer namelijk op tot een revolutie… Met een plantaardige lifestyle kunnen we met z’n alle het klimaat-tij keren. Als iedereen vegan zou zijn, zou de voedselindustriële-gerelateerde uitstoot dalen met 70%. Abbot Kinney’s roept ijsliefhebbers, foodies en vegan warriors op om samen een statement te maken en onder de hashtag #stickupforyourplanet duurzame tips te delen. Oftewel: de Almond Frostick is niet zomaar een ijsje, maar één die van de wereld een betere én lekkere plek maakt. Het ijs is te koop bij Marqt en Ekoplaza voor €5,99 per doosje van drie.

 

Benieuwd naar ander groen nieuws? Lees onze vorige Groene Dingen!

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *