Doe Eens Lekker Duurzaam: 10 Tips

Doe Eens Lekker Duurzaam: 10 Tips

Het is vandaag 10 oktober, wat betekent dat het vandaag de Dag van de Duurzaamheid is. Deze dag wordt georganiseerd door Urganda, die op deze dag wilt laten zien dat duurzaamheid noodzakelijk, inspirerend en winstgevend is. Landelijk worden er vandaag verschillende activiteiten georganiseerd en ook jij kan met deze simpele tips een steentje bijdragen. Want één iemand kan het verschil misschien niet maken, maar met z’n alle wel!

Milieu impact van de gemiddelde Nederlander

Heb je enig idee wat jouw impact op het milieu is? Babette Porcelijn presenteert in het boek De Verborgen Impact de ‘Impact top 10’, waarin je kunt zien wat de impact van de gemiddelde Nederlander is. In de top 3 staan ‘spullen’, ‘vlees’ en ‘wonen’. Hoogste tijd dus om je milieu footprint te verkleinen!

1. Koop minder

Op nummer 1 staat het kopen van spullen. Ons consumeringsgedrag zorgt voor ontzettend veel vervuiling! Tijd dus om eens kritisch naar je koopgedrag te kijken. Heb je écht dat nieuwe shirtje nodig? Of die mooie lipstick? Op het moment zelf lijkt het alsof dat artikel je leven verrijkt, maar vaak is dat geluksgevoel maar tijdelijk. Denk daarom goed na over je nieuwe aankoop. Weet je zeker dat je thuis niet iets vergelijkbaars hebt? Door te consuminderen, doe je minder beroep op productie, op benodigde grondstoffen en op transport van grondstoffen en producten.

2. Toch iets nodig? Koop tweedehands

Soms kom je er niet onderuit en heb je toch écht iets nieuws nodig. Je kunt ervoor kiezen naar het eerste de beste winkelcentrum te rennen. Maar ga onderweg eens langs een kringloop of een vintage shop. Wedden dat je daar kunt slagen? Wanneer je tweedehands koopt, sla je twee vliegen in één klap: je doet niet mee met de vervuiling voor nieuwe artikelen en je reduceert de enorme afvalhoop. Daarnaast is tweedehands shoppen hartstikke hip. Dus wat houdt je nog tegen? 😉

3. Lenen is ook een optie

Soms heb je iets nodig wat je niet dagelijks gebruikt. Kon je dat product niet in een tweedehands winkel vinden? Ga dan niet alsnog naar een winkel om het nieuw te kopen. Kijk eens of je het artikel kan lenen. Misschien heeft je buurman een werkende boormachine, of je beste vriendin een mooi jurkje voor dat ene feestje. Voor kleding heb je bijvoorbeeld ook Lena Fashion Libraryeen kleding-bibliotheek waar je kleding kunt huren, zonder dat je direct eigenaar wordt.

4. Pak vaker de fiets

De auto staat op nummer 4 in de Impact top 10. Autorijden is behoorlijk milieuvervuilend, dankzij de uitstoot van fijnstof. Daarnaast is het ontzettend slecht voor de volksgezondheid. Daarom is het verstandig om de auto eens een dagje te laten staan. Neem voor lange ritten het openbaar vervoer en pak voor korte stukjes de fiets. Fietsen is natuurlijk niet vervuilend voor het milieu (op de productie van de fiets zelf na). Nog een voordeel: je pakt gelijk wat extra beweging mee!

5. Eet minder vlees

De productie van vlees staat op nummer 2 in de Impact top 10. De bio-industrie is ontzettend slecht voor het milieu, op verschillende manieren. Vee wordt gevoerd met soja. Doordat er zoveel soja geproduceerd moet worden voor het vee, worden er enorme stukken oerwoud gekapt. Het houden van vee is ook heel vervuilend, evenals het vervoeren van die dieren. Vervolgens wordt er tijdens de productie van een kilo vlees maar liefst 15.000 liter water verbruikt. En vergeet dan ook niet het vervoer van dat vlees naar de supermarkten. De vleesindustrie is dus ontzettend slecht voor het milieu. En dan zijn we nog niet eens begonnen over het dierenleed binnen de industrie. Genoeg redenen dus om vaker vlees te vervangen voor vegetarische opties.

6. Verminder je plastic gebruik

De productie van plastic is schadelijk voor het milieu. Er komt aardolie aan te pas, net als allerlei schadelijke stoffen. Daarnaast gaat het gepaard met waterverspilling en -vervuiling. Het gebruik van plastic is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Ook is plastic niet afbreekbaar. Elk stukje plastic dat ooit is gemaakt, bestaat nog steeds. Het recyclen van plastic is helaas niet de oplossing. Er kan namelijk maar een deel van al het plastic gerecycled worden. Daarvan wordt uiteindelijk maar een heel klein deel daadwerkelijk gerecycled. Dit komt omdat de scheiding vaak niet goed gaat en de kosten vaak te hoog zijn. Plastic dat in de oceaan terechtkomt ontwricht het ecosysteem: water- en zeedieren zien het aan voor voedsel of raken erin verstikt en sterven. Plastic in de oceaan dat niet opgegeten wordt breekt onder invloed van UV af in hele kleine deeltjes die vervolgens weer in ons eten terecht komen. Hoogste tijd dus om het gebruik van plastic te verminderen. Koop daarom vaker niet voorverpakt voedsel en switch van plastic tandenborstel naar een bamboe exemplaar.

7. Plak een Nee-Nee sticker op de brievenbus

Ontvang jij ook iedere week een flinke stapel folders? En gooi je die meestal ook linea directa de vuilnisbak in? Super zonde! Schaf daarom een Nee-Nee sticker aan voor op de brievenbus. Dit bespaart ontzettend veel papier én plastic. Volgens het WNF wordt 40% van de gekapte bomen gebruikt om papier van te maken. Een Nee-Nee sticker kun je bij de gemeente of via deze site aanvragen.

8. Zet de verwarming lager

Uit het boek De Verborgen Impact staat dat 35% van de impact in huis komt door het gebruik van de verwarming. Dat is nogal wat! Ga eens bewuster om met het gebruik van de verwarming. Zet ‘m bijvoorbeeld een uur voordat je gaat slapen uit. Ook als je van huis weggaat kun je ‘m makkelijk een paar graden lager zetten. Ook als je wel thuis bent kun je de verwarming een graadje lager zetten. Een warme trui en een paar pantoffels kunnen je ook gewoon warm houden. Zorg ervoor dat je de deuren sluit wanneer de verwarming aan hebt, zodat je niet extra veel loze warmte verstookt.

9. Gooi minder voedsel weg

Heb je teveel gekookt vanavond? Of staat je koelkast vol met bedorven producten. Zonde! Je bent in ieder geval niet de enige: van al het voedsel in de EU wordt slechts 65% opgegeten. De overige 35% wordt verspild waarbij het meeste thuis weggegooid wordt (maar liefst 15%!). In winkels wordt slechts 2% verspild. Stel daarom voordat je boodschappen gaat halen een weekmenu op. Check wat je nog in huis hebt en maak een boodschappenlijstje. Probeer je hier ook daadwerkelijk aan te houden! Heb je een keer teveel gekookt? De restjes zijn de volgende dag als lunch ook lekker!

10. Zet je koelkast een graadje lager

De koelkast is een energievreter. Zet ‘m daarom eens op een lagere stand. Een koelkast mag tussen de 4 en de 6 graden gezet worden. Kouder is zinloos. Zet ‘m niet warmer dan 6 graden: onder deze temperatuur kunnen bacteriën zich sneller vermenigvuldigen. Daarnaast kan het verstandig zijn om een nieuwe koelkast te kopen. De nieuwe modellen zijn vele malen zuiniger dan oude koelkasten. Een nieuwe koelkast is beter voor het milieu en uiteindelijk ook voor je portemonnee.

Heb jij nog meer duurzame tips? Laat het ons weten in een reactie!

 

 

 

Volg:
Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *