Groene Dingen #12

Groene Dingen #12

Wat gaat de tijd toch snel! Inmiddels zijn we alweer op het einde van 2018 én is dit alweer de 12e editie van Groene Dingen. Ondanks dat deze maand voornamelijk in het teken staat van de feestdagen, hebben we toch wat groene nieuwtjes te melden. Lees snel verder!

Het nieuwe kookboek van Lisa Goes Vegan

Lisa Stelt besloot een aantal jaar geleden voortaan als veganist door het leven te gaan. Ze richtte Lisa Goes Vegan op, wat inmiddels uitgegroeid is tot een groot succes. Afgelopen week lanceerde ze haar tweede kookboek ‘Vegan Comfortfood’. In dit boek geeft Lisa meer dan vijftig makkelijke en plantaardige recepten. Geen salades, maar lekkere gerechten voor ieder moment: een lazy Sunday, een snelle lunch op werk, bij de borrel, een etentje met familie of vrienden en simpele eenpansgerechten die ideaal zijn na een lange dag. Wat vind je van heerlijke pita’s met oesterzwam-shoarma? En what about vegan eiersalade of een pasta stroganoff? Alle gerechten hebben een aantal dingen gemeen, ze zijn makkelijk, verleidelijk en een feestje om te bereiden en te serveren. Met dit boek laat Lisa zien dat je als veganist veelzijdig en uitgebreid kunt eten.

Het boek ‘Vegan Comfortfood’ is vanaf nu voor
€40,95 verkrijgbaar via Lisa’s website en diverse winkels, zoals  Geitenwollenwinkel.

Red de orang-oetang met #SOSsumatra-campagne van Lush

De Lush haalt met #SOSsumatra voor de tweede keer geld op voor de orang-oetang. Wanneer je de SOS Sumatra shampoo bar of de Orangutan zeep koopt, zorg je ervoor dat het regenwoud teruggeven wordt aan de orang-oetang. Vorig jaar haalde Lush meer dan € 140.000 op voor de Sumatran Orangutan Society (SOS) en zusterorganisatie Orangutan Information Centre (OIC). Dankzij dit bedrag kon het OIC een oude palmolieplantage van 50 hectare in Bukit Mas in Indonesië kopen. Dit stuk regenwoud wordt nu hersteld. Maar dit is niet voldoende. Met deze actie wilt de Lush en SOS een stuk land van 890 hectare opkopen, zodat de SOS het gat aan de grens van het regenwoud kan sluiten. Maar de tijd tikt. Tot nu toe heeft de organisatie meer dan £ 500.000 opgehaald. Het doel is £ 870.000 aan het einde van de maand februari 2019. Als deze deadline niet wordt gehaald, betekent dit dat het gebied een palmolieplantage blijft, wat funest is voor de wilde dieren die er leven. Wil jij je steentje bijdragen aan het redden van de orang-oetang? Steun dan dit project! Meer info vindt je op Lush.com

Steeds meer mensen eten minder vlees

Goed nieuws! Eenenveertig procent van de Nederlanders zegt nu minder vlees te eten dan vijf jaar geleden. Vorig jaar was dat nog 37%. Een mooie ontwikkeling, want het eten van vlees (en andere dierlijke producten) is slecht voor het milieu. En om maar te zwijgen over de grote hoeveelheid dierenleed in de bio-industrie… Dit onderzoek is uitgevoerd door de Vegetariërsbond. De belangrijkste reden om (af en toe) vegetarisch te eten was vorig jaar nog ‘variatie in de maaltijden’. Dit jaar heeft men een beter argument:

Beter milieu (45%, in 2017 40%)
Dierenwelzijn (42%, in 2017 38%)
Variatie in maaltijden (36%, in 2017 43%)

Good For droomt van een vleesvrije (en dierlijke productvrije) toekomst. Die is er nog lang niet, maar het begin is er. Op naar nog meer (parttime) vegetariërs in 2019!


Alle afbeeldingen in dit artikel zijn eigendom van de betreffende initiatieven

Volg:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *