Hoe groen leeft Sara van MevrouwMiauw?

Hoe groen leeft Sara van MevrouwMiauw?

Elk jaar wordt op 10 oktober de Dag van de Duurzaamheid georganiseerd. Op deze dag is er volop aandacht voor duurzaamheid en duurzame ontwikkeling door middel van allerlei activiteiten. In de week rondom de Dag van de Duurzaamheid zetten diverse grote winkelketens en producenten duurzame producten in de etalage, onder het motto: Laat je duurzaam verrassen. Het doel hiervan is om te laten zien dat duurzame producten betaalbaar én overal te vinden zijn. Natuurlijk doen de groene bloggers van Nederland hier ook aan mee! Vorig jaar hebben we een artikel geschreven met nog meer duurzame tips, die je niet alleen op de Dag van de Duurzaamheid hoeft toe te passen. Voor deze editie vragen we onze blogcollega’s het hemd van het lijf. Wij hadden de eer om Sara van Mevrouwmiauw.nl te spreken over duurzaam leven en sustainable fashion.

Wie ben je, wat doe je en waar blog je?

“Mijn naam is Sara, ik 26 lentes jong, gezegend met een flinke bos krullen en geïnteresseerd in van alles en nog wat. En dat van alles en nog wat graag met een groen randje. Voor mij zijn diervriendelijk, bewust en duurzaam drie zeer belangrijke begrippen. Mevrouwmiauw.nl is mijn plekje op het wereld wijde web. Hier vind je veel poeslieve artikelen (what’s in the name), maar kun je hier ook terecht voor allerlei andere groene content. Zo schrijf ik graag artikelen over bewust leven in de breedste zin. Concrete voorbeelden zijn duurzame mode en cosmetica, handgemaakte mooie dingen en een letterlijk groen voorbeeld: ik schrijf ook over plantjes.”

Sara met haar ‘miauw’ Vlinder

Wat was voor jou de reden om duurzamer te leven?

“Ik kan niet direct één reden aanwijzen. Van huis uit heb ik altijd wel meegekregen dat we zuinig moeten zijn op de wereld. Als puber was ik dat een beetje uit het oog verloren. Ik kocht alles wat los en vast zat. Een aantal jaar geleden besefte ik me gelukkig weer dat ik liever voor de wereld wilde zijn.”

Hoe ben je er toen mee begonnen?

“Mijn eerste stap was om enkel nog dierproefvrije cosmetica te kopen. Al snel daarna at ik geen vlees en vis meer. Vervolgens begon ik ingrediënten in cosmetica en schoonmaakmiddelen ook erg belangrijk te vinden. En in dezelfde periode daagde ik mezelf uit om één jaar lang alleen nog maar eerlijke kleding te kopen.”

Wat een mooie stappen heb je gezet. En tof dat je één jaar lang alleen nog maar eerlijke kleding kocht. Nu zijn wij wel benieuwd: Hoe duurzaam is jouw kledingkast?

“Doordat ik inmiddels bijna 2 jaar geleden ben begonnen met mijn ‘fair fashion challenge‘ kan ik met trots zeggen dat mijn kledingkast aardig duurzaam is. Ik wilde me een jaar lang aan de challenge houden, maar inmiddels doe ik dit al twee jaar. Het is op dit moment een mix van duurzame kledingstukken en kledingstukken die nog stammen uit de tijd dat ik rondjes rende in de Primark. De meeste kledingstukken die ik nu nog koop, zijn tweedehands. Dat vind ik eigenlijk toch wel een van de meest duurzame keuzes: gebruikte items een tweede leven geven. Veel dingen die mensen wegdoen zijn nog zó goed. Waaronder heel erg veel kleding.”

Wat is jouw beste duurzame aankoop tot nu toe?

“Wat een lastige vraag. Als ik dan toch moet kiezen, ga ik denk ik voor mijn systeemcamera die ik drie weken geleden heb aangeschaft. Ik had al een mooie spiegelreflex maar wilde eigenlijk toch ook graag een systeemcamera. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een nieuwe camera te kopen maar ik koos er voor om een tweedehands camera te kopen. Het was een enorm goede deal en een tweedehands exemplaar is uiteraard veel duurzamer dan nieuw. En met deze camera leg ik onze mooie wereld graag vast. Logisch dus dat ik duurzaamheid zo belangrijk vind. Lief zijn voor de wereld betekent een mooiere wereld en dat zorgt weer voor mooie plaatjes.”

Op welk gebied wil je wel groener worden, maar lukt het nog niet zo goed?

“Ik zou graag meer veganistisch eten. Helaas heb ik veel voedselallergieën, waardoor volledig vegan eten wat lastig voor mij zou worden. Maar ik probeer wel steeds vaker vegan dagen in te lassen. Ik denk dat ik op dit moment 60% vegan eet en 40% vega. Maar deze verhouding zou ik best graag naar 80/20 brengen. Werk aan de winkel dus…”

Welk advies zou je andere mensen geven die willen beginnen met duurzamer leven?

“Doe het stapje voor stapje en begin met iets wat écht bij je past en stel een haalbaar doel. Het hoeft niet in een keer perfect maar mag ook best in stapjes. Door met één ding te beginnen ervaar je waarschijnlijk dat het niet zo lastig is, dat het voldoening geeft en dat het voor motivatie zorgt om jezelf verder te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. En nog één advies: trek je niets aan van mensen die zeggen dat je het niet goed genoeg doet. Die mensen blijf je altijd houden. Hoe goed je het ook probeert te doen of doet. Het is al heel mooi dat je je bezig wil houden met duurzamer leven. Geef jezelf de tijd en de ruimte om je daar in te ontwikkelen. Dan wordt het vanzelf oprecht leuk.”

Wil je nog meer interviews lezen over duurzaamheid? Tussen 7 en 10 oktober komen er bij verschillende groene bloggers soortgelijke interviews online. Vandaag lees je het interview van Tessa van Awkward Duckling met Desi van Aandachtige Blog. En op Aandachtige Blog vindt je het interview die Desi met ons heeft gedaan!

Wat doe jij om de dag van de duurzaamheid te vieren?

 

 

Volg:
Share

4 Reacties

 1. 9 oktober 2018 / 16:53

  Wat een heerlijk en optimistisch interview! Grappig hoe iedereen aangeeft dat het slim is om klein te beginnen en stap voor stap te vergroenen. Ik heb dat zelf ook genoemd, het is ook zoveel behapbaarder op die manier. Ik vind de tip om je niets van andermans negativiteit aan te trekken ook goud waard!

  • GoodFor
   15 oktober 2018 / 07:35

   Zeker! Mensen hebben altijd wel commentaar, wat je ook doet. Wij hebben precies hetzelfde advies gegeven, haha. Maar zo is het ook: begin met kleine stapjes, de rest gaat dan als het ware ‘vanzelf’ 🙂

 2. 13 oktober 2018 / 08:56

  Wat een leuke groene dame! Helemaal mee eens: Niet luisteren naar mensen die zeggen dat je het niet goed genoeg doet (inclusief dat stemmetje in je hoofd).

  • GoodFor
   15 oktober 2018 / 07:37

   Precies! Mensen zullen altijd wel commentaar blijven houden, hoe ‘groen’ je ook bezig bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *